IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години

Проверките в Министерството на отбраната продължават, заяви служебният министър

12:03 | 17.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През последните 7-8 години армията е системно недофинансирана и това е много по-сериозен проблем от проверките, които продължават в Министерството на отбраната. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Той припомни периода на световната икономическа криза, като посочи, че през 2008-2009 г. са отнети сериозни суми от прогнозираните бюджети на министерствата, като за армията намалението било с 40%.

"И до момента не сме се върнали на тези нива, т.е. и армията все още не получава това, което ѝ е необходимо", заяви министърът. Според него се създава само един минимум, с който грубо да се поддържат минималните способности на армията, но не може да става и дума за модернизацията ѝ.

По думите на Янев до 2014 г. усещането за сигурност в обществото не е било толкова застрашено. Модернизацията сякаш не беше толкова остър проблем тогава, смята той и добави, че след това средата за сигурност се е променила драстично заради сериозните кризи на изток – конфликтът в Украйна, и на юг – в Близкия Изток и Северна Африка.

Той припомни, че преди дни в Брюксел генералният секретар на НАТО Ян Столтенберг потвърди, че алиансът планира допълнително увеличаване на военното присъствие в региона на Черно море. 

Относно резултатите от инспекциите в министерството на отбраната, служебният министър посочи, че и  след откритите нарушения, проверките във ведомството продължават. Припомняме, че тази седмица бяха оповестени резултатите от доклад за търговете в министерството, констатирал недобри практики и нарушения в над 100 обществени поръчки.

"В препоръките на доклада се казваше, че целият документ трябва да бъде изпратен до прокуратурата и до Агенцията за държавен финансов контрол. По отношение на прокуратурата, от тези над 100 поръчки, вероятно има 9-10, в които има индикации за някакви нарушения, които могат да водят до съдебни или най-малкото някакви проверки на прокуратурата", поясни Янев.

Той допълни, че в други 45 обществени поръчки са открити някои процедурни нарушения, които могат да бъдат обект на проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Според Янев при останалите 50 поръчки е имало открити недостатъци, които са основание да се дадат препоръки и насоки какво да се подобри в процедурите занапред.

Продължават и проверките във Военномедицинска академия и в търговските дружества към Министерството на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
bigi
преди 7 години
Няма причина да им се увеличават парите. По-скоро може да им се намали числеността или залатите им. И без това никаква не я вършат. По-неефективни са дори от полицаите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още