IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Има още какво да направим за събираемостта на приходите

По технически причини България не присъства на форума "Един пояс, един път" в Китай, каза вицепремиерът

12:40 | 28.05.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив ГЕРБ</em></p>

Снимка: Архив ГЕРБ

Има още какво да бъде свършено за подобряване на събираемостта на данъчните приходи, призна пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. Подобряване на системата е приоритет на правителството, но беше посочено и от Европейската комисия като част от препоръките за развитието на икономиката ни.

През 2016 година подобна препоръка липсваше, а междувременно българските власти на няколко пъти отчетоха сериозно подобрение на събираемостта на данъците. Според Дончев препоръката от Брюксел за повече мерки не отразява пропуски, а е "вид синхрон с приоритети на правителството".

В оценката на ЕК е отбелязано и още растящото неравенство в обществото, което може да доведе до сериозен конфликт. Дончев посочи, че проблемът е много по-сложен, защото маргинализацията не се премахва със социални помощи. "Нужни са повече мерки за по-дълбока интеграция", категоричен е вицепремиерът.

Според него това означава на първо място по-добра образователна интеграция и посочи, че има поне две поколения, които правителствата, управлявали страната, са допуснали да бъдат функционално неграмотни. В допълнение има и големи групи в трудоспособна възраст, които не желаят да работят.

Дончев е категоричен, че всички институции трябва да работят съвместно, за да бъдат децата в клас, поне докато постановява Конституцията.

Вицепремиерът обясни и липсата на България на срещата "Едни пояс, един път", провела се в Китай в началото на май. Той припомни, че заседанието се е провело броени дни след сформирането на правителството на Бойко Борисов и по тази причина не е било възможно страната ни да участва на форума на такова високо ниво.

"Това сътрудничество е важно за нас - аз виждам огромен икономически потенциал, и вероятно то ще продължи", каза още Дончев. Той допълни, че причините за отсъствието на страната ни от срещата са чисто технически. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
johndaniels
преди 6 години
Това с техническите причини е идиотско пак сме извън играта, в момента в който спрат еврофондовете и подкрепата на боко от ЕС, той ще бъде не политически а истински труп - дано да съм прав хаха, в момента съм в Гърция и мога да твърдя че кризата тука скоро няма да я има, за Кипър предполагам че вече са ОК те никога не са били и зле де...ние да му мислим дето вместо да се занимава с икономиката и как да има бизнес - премиера прави мерки за това как да не го изпреварват мотористи когато пътува да открие нещо си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Тоя почна да лъже най-нагло!1. Две поколения, означава 40-50 години, а "неграмотните" са едни дето са завършили последните 10-15 години. Друга тема е, че това продължава.2. По отношение на събираемостта, винаги се е коментирал проблема с лошата при осигуровките, а при данъците имахме влошаване по времето на Дянков, поради комбинация от причини - криза, грешни политики и поредното преразпределение.3. Неравенството се засилва не само заради групата на маргинални, а и заради пенсионери и проблема при преразпределението на доходите. Съвсем наскоро беше статията за това, че се засилва разликата между бедни и богати.4. Какво означава, че е било трудно да присъстват на форума, нима министър-председателя не беше такъв и до преди няколко месеца, а може би вицето. Да не говорим, че един такъв форум се подготвя много месеци преди това, а официалните лица, са просто такива, зад тях стоят екипи и много труд преди това, т.е. всичко са го има и са участвали в неговата подготовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Pronto
преди 6 години
Ами ако Лукойл си плати данък печалба и ето 50-60 милиона лева отгоре.Бе, Императоре, те преди *** работеха много повече /като % от *** население/Много ми е интересно кои са тези правителства допуснали функционално неграмотните? Или випуските 2009-2016 са връхта на интелигенцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още