IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Трябват ни правилните аргументи, за да влезем в еврозоната

Мястото на България е в политическото ядро на Европа, заяви вицепремиерът

10:33 | 12.06.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България покрива до голяма степен техническите изисквания за влизане в евзороната, а решението за това е на първо място политически процес, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ.

Трябват ни правилните политически аргументи, за да влезем в еврозоната, каза той, като уточни, че те трябва да се отнасят не само за еврозоната и Шенген, но и да са свързани с бъдещия бюджет.

България има нужда от консолидация на усилията в посока да намери адекватните политически аргументи за “другите държави членки, особено тези, които са в еврозоната, че мястото й е там”, изтъкна вицепремиерът. 

По думите на Дончев това е трудно, тъй като „в Европа се натрупа много тежко вътрешно недоверие”.

Според него страната ни трябва да не остава в политическа периферия на ЕС. А основният аргумент е, че България е „остров на стабилност в един несигурен район“.

България търси мястото си в Европа, динамиката в ЕС е голяма и се оформя версията да има "Европа на няколко скорости", или да се раздели на периферия и ядро, а България иска да е в политическото ядро, посочи той.

За България е важно да попадне в ядрото на Европа, включително и за да продължи да се ползва от кохезионната политика, по която задължително ще има промени, каза вицепремиерът. Той изрази опасения, че може да има неблагоприятен сценарий за страната ни в тази посока.

Томислав Дончев коментира и стенограмата за КТБ, която президентът Румен Радев разсекрети.

По думите му публикуването на стенограмата може да се превърне в прецедент. По йерархия на приоритети тук стои най-високо публичният интерес при подобна информация, особено когато има и съдебно решение да бъде направена публична. Има ситуации, в които общественият интерес не е в максимален публичен интерес, например ако цялата квалифицирана информация стане обществено достояние, няма да е в интерес, каза Дончев.

В конкретния случай не знам между едната и другата крайност къде се намества това решение на президента Румен Радев, заяви той.

Според Дончев също така може би е нямало да се стигне до такава криза на банката, каквито и структурни проблеми да е имала, ако не е беше попаднала във фокуса на общественото внимание "с лошо".

Негативна информация за една банкова институция може много бързо да я унищожи, коментира още вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Аз мисля, че този Дончев ли е какъв е трябва да е благодарен на ЕС, че им подкрепя и поддържа за трети път невзрачното правителство създадено от електорат на шуробаджанаци, балдъзи, брачеди и мутрофони, защото ако ЕС изведнъж им хрумне за някви ревизии на Еврофондовете и незнам си кво с проверки тия са отекли още ей са на минутата ...... от де ше извади този клоун тогава "правилни аргументи" за всичките им кражби на Еврофондовете ?!? Те тия в Еврозоната да не са кьорави или расли в саксии и да незнаят какво се случва в наща *** ?!? ..... ехеее ти наще дет отиват ония от там са се върнали преди пееесе години ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
те просто няма да ни пуснат, от нас абсолютно нищо не зависи, но явно нашите лакеи и слугинажи не го разбират това нещо. Те живеят в свят на няква равнопоставеност, някакви си взаимни партньорства, ама няма такова нещо от много хиляди години насам ... има царе и слуги, ние не сме от царете, тва се види и от самолет, точка по въпроса .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 6 години
тогава как ще обясниш факта че някой от републиките на СССР вече не са в състава му ? .... явно има връщане назад... и ако имаш притеснения че няма да може ние да си провеждаме фискалните политики и тнт, прочети пак стенограмите за КТБ и си спомни 96-та ! ... и после ми кажи що е нужно да сме гласна буква ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Ме се тревожете за приемането ни в ЕЗ. Помислете само че няма връщане назад! То е същото както ако Тато ни беше направил 16-та Република на СССР. С еврото ще сме още по-безгласни и послушни! Левчета е като Кирилицата ни, последната ни национална гордост и идентичност! ЕС и ЕЗ се издънват а въпреки че сме в паричен съвет вързан към ?, не пречи в екстремни условия да го превалутираме към всяка друга валута, може и да спретнем и бг-екзит! Това са възможности за спасение. Само самоубиец се отказва от тях. Каза ми го и Ханке! Нека не си слагаме сами примката на врата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
Томислав Дончев: Трябват ни правилните аргументи, за да влезем в еврозоната Мястото на България е в политическото ядро на Европа, заяви вицепремиерът-----------------------------------------------------------------Кво ?!? политическото ядро там не допуска първо такива като нас, мисля това е очевадно дори и за децата от детската градина, а тва този кво заявява и какво въобще те са планували за нас, двете неща нямат нищо общо. Никой няма да пусне Дончев и Боце да стоят рамо до рамо с Холандските, Английските, Белгийските, Шведските и прочее крале и кралици, да не говорим за семействa като Dieter Schwarz & family, Karl Albrecht Jr, Beate Heister, Giovanni Ferrero and family други фамилии да делят нещо си с Домусчиев, Божков, Гайтански и прочее ?!? Тез наще нормални ли са, къде летят за кой са се взели и препознали не ги знам. На Еврозоната не и трябват равнопоставени, а и трябват слуги, на нашите мястото им е в слугинажа това до сега не са ли го видели ?!? ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"За България е важно да попадне в ядрото на Европа, включително и за да продължи да се ползва от кохезионната политика, по която задължително ще има промени, каза вицепремиерът. Той изрази опасения, че може да има неблагоприятен сценарий за страната ни в тази посока."Папото свършва 2020 г. , а , Тома ...?! Неблагоприятният сценарий е за вас , за България е неблагоприятен от 1989 насам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още