IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Русия вече има действителна причина да се откаже от „Турски поток”

Москва ще преосмисли съвместните енергийни проекти с Турция, смята бившият икономически министър

10:58 | 27.11.15 г.
Трайков: Русия вече има действителна причина да се откаже от „Турски поток”

Не е изключено някои от мерките, предприети от Русия спрямо Турция, да влязат в сила веднага, като например забраната за продажба на туристически пакети за Турция. Това каза по bTV бившият икономически министър Трайчо Трайков.

Вече започнаха да се санкционират и вносители на турски стоки и бизнесмени под различен предлог, така че всичко е възможно, коментира той. 

„Западът наказва приятелите на Путин, Путин наказва руския народ със своите санкции”, каза Трайков. По негово мнение, ако свалят руското ембарго върху европейските стоки, нещата ще се подобрят.

По отношение на съвместните енергийни проекти между Русия и Турция Трайков посочи, че случаят със сваления руски самолет ще доведе до сериозно „отрезвяване и преосмисляне в Москва”. Трайков обаче не изрази оптимизъм за възкръсване на проекта „Южен поток”.

Относно „Турски поток” Трайков заяви, че при създалата се обстановка Русия има действителна причина да не иска да реализира проекта за газопровод дори в близко бъдеще отношенията да се подобрят.

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, очаква руската страна да предприеме крайни мерки и народът да ги одобри, тъй като в момента одобрението към президента Путин е много високо. „Затова очаквам да се стигне до крайности в икономимчески асект”, коментира той.

С това действие на Турция (свалянето на руския бомбардировач, бел. ред.) ситуацията много се усложнява, коментира Милен Керемедчиев. Той предположи, че руските сили, които в момента са разположени, „ще се опитат да си отмъстят”, като очакват турски самолет да излезе от турското въздушно пространство, което се случва често.

По думите му сигналът на Русия към момента е много сериозен и силен и ако държавните ръководители откажат да говорят помежду си, това означава много силно втвърдяване на позициите между тях.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още