IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уранът в питейната вода на Хасково е в нормата, показаха последни изследвания

Водният режим в града ще бъде преустановен

16:24 | 09.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стойностите на естествен уран в питейната вода на Хасково са в рамките на нормата, съобщи здравното министерство.

Днес там бяха получени част от резултатите от изследванията на питейна вода, извършени в БАН -  уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий. До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний.

Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател обща индикативна доза.



Получени са и резултатите от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците те показват  стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води.

Това ще даде възможност да се включат в употреба шест кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в Хасково.

Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица.

Припомняме, че през април водата в Хасково бе забранена за пиене и готвене заради съмнения за замърсяване с уран.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още