IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утвърден е списък на хората с право да получават дарени храни

Сред тях са хората с пенсии до установената линия на бедност

08:03 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев е утвърдил списък на групите нуждаещи се и на лицата, които предоставят социални услуги, на които операторите на хранителни банки могат да предоставят дарени храни, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

В списъка на нуждаещите се влизат 14 групи. Сред тях са хората с пенсии до установената линия на бедност, самотно живеещи възрастни над 65 години, хора с 50 и над 50 на сто намалена трудоспособност, семейства с деца с увреждания и домакинства, които са получили целева помощ за отопление през предходния отоплителен сезон. 

Дарените храни ще могат да бъдат получавани от дневни центрове за деца, младежи и възрастни с увреждания, дневни центрове за стари хора, приюти, центрове за настаняване от семеен тип, домове за деца и други социални услуги.  

Очаква се да бъде факт първата освободена от ДДС доставка на дарени хранителни продукти, която ще стигне до нуждаещи се хора в България. Министерствата на земеделието, на социалната политика и на финансите са готови с нормативните текстове за освобождаване от ДДС върху дарените храни.

Вече е готов и правилникът за прилагане на Закона за ДДС, който регламентира по какъв начин ще се деклалрират и отчитат дарените храни.

Припомняме, че с промените в Закона за ДДС от края на 2016 г. се позволи хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да бъдат освободени от косвения налог.  Условието е стойността на даренията на година да е в такъв размер, че да не се надхвърля 0,5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, а целта е да бъдат избегнати злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още