IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Панагюрище работи първият проект за дуално образование

Партньорството между „Асарел-Медет” и професионалната гимназия по индустриални технологии дава шанс за обучение в специалности за минно-добивната промишленост

21:30 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

В Панагюрище се реализира един от първите проекти за дуално професионално обучение в тежката индустрия в партньорство между Община Панагюрище, професионалната гимназия в града и местния бизнес по браншовия модел на Българска минно-геоложка камара (БМГК).

По време на работните посещения, които имах в големите предприятия в страната, установих, че много от тях тръгват по вашия път. Това е знак, че това е правилната посока. Това каза икономическият министър доц. Теодор Седларски, който заедно с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков посети вчера минната компания „Асарел-Медет” АД и гр. Панагюрище.

Целта на визитата беше да се представи успешното развитие на проекта за дуално образование, който се осъществява на място по браншовия модел на Българска минно-геоложка камара, съобщиха от икономическото ведомство.

По инициатива на „Асарел-Медет” АД през 2014 г. в община Панагюрище стартира пилотен модел на дуална система за професионално обучение. Така на практика на местно ниво се прилага браншовият модел на БМГК за подготовка на кадри.

Теодор Седларски е на мнение, че приложението на дуалната система на обучение ще помогне за намаляване на младежката безработица в страната и за повишаването на квалификацията на младите кадри.

“Квалифицираните млади хора, които притежават опит по специалността си, са източник на конкурентоспособност и условие за внедряване на иновации в предприятията", посочи министърът.

Седларски е убеден, че трябва да се направи всичко възможно младите хора да остават в България, а това може да се случи когато те имат възможност „да работят по своите родни градове, да имат кариерна пътека и да получават високи заплати”.

По време на дискусията за предимствата на дуалното професионално образование той заяви, че Министерството на икономиката подкрепя  дуалната  форма на обучение като плавен преход от обучение към работа, доказал успеха си в страни като Швейцария, Австрия и Германия.

Той подчерта, че това е един от начините за осигуряване на подходящи кадри за бизнеса и решаване на проблемите на пазара на труда.

От своя страна министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обяви, че държавата може да играе допълваща роля по отношение на дуалното образование.

“Изказвам своето възхищение от това, което сте свършили в Панагюрище за структурирането и успешния старт на проекта при вас. Смятам, че държавата трябва да има грижа и за други региони, които нямат шанса да имат подкрепата на бизнеса, както е тук“, посочи министърът.

Той смята, че ефективността в процеса би била много по-висока, ако има пряк контакт между бизнеса и училището с пряка координация с общината и регулативната роля на държавата.

“Държавата трябва да премахне всички пречки в регулациите, както и да подкрепя бизнеса с информация или със създаване на кариерни центрове. Това е ролята на държавата по отношение на дуалното образование, а не в предоставяне на финансови стимули“, категоричен е проф. Денков.

Партньорството между „Асарел-Медет” АД и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище се гради върху четири утвърдени специалности. 

Учениците, завършили седми клас, кандидатстват за специалността „Минна електромеханика”. Пред осмокласниците вариантите са три – „Добивни и строителни минни технологии”, „Обогатителни, преработващи  и рециклационни технологии” и „Автотранспортна техника”.

Дуалната система дава възможност част от обучението да бъде провеждано в предприятието, в реална производствена среда, като дава шансове за стипендии и наемане на работа в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още