IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК дружествата със заявки за поскъпване на водата с 30%*

Според КЕВР ежегодното поскъпване на водата е неизбежно, но стъпката няма да е повече от 10 на сто

10:31 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ВиК дружествата вече имат заявки за поскъпване на водата с 30 на сто от догодина. София, Пловдив и Благоевград водят класацията, съобщава bTV.

В Хасково са поискали само 10% поскъпване, но там и сега водата е сред най-скъпите, а догодина може да гони 3,30 лв. за кубик.

По закон цената на водата в различните региони се съобразява с нивото на доходите. Има и психологическа граница на увеличението, която хората трудно биха приели. 

Например във Враца водата и сега е скъпа, сравнено със средните доходи, а местното ВиК иска 23% увеличение от догодина.

Зад поисканото поскъпване стоят 5-годишни планове на дружествата с обещания за инвестиции в по-чиста вода и намаляване на загубите. Това не са първите подобни планове, а течовете продължават. Затова и в столицата потребителите недоволстват.

Според държавния регулатор ежегодното поскъпване на водата е неизбежно, но стъпката няма да е повече от 10 на сто.

Предложенията за нови цени на ВиК-дружествата за регулаторния период 2017-2021 година бяха обсъдени на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Комисията няма да допусне рязко повишаване на цената на ВиК-услугите. Ще търсим балансирани решения и ще отчитаме не само исканията на ВиК-операторите, но и възможностите на потребителите да ползват услугите, заяви пред журналисти Иван Иванов, председател на КЕВР, цитиран от БТА.

Голяма част от бизнесплановете и ценовите предложения на ВиК-дружествата са върнати на вносителите поради недостатъчна обосновка и липсата на яснота за начина на осигуряване на инвестиции, допълват от КЕВР

Окончателните решения по тях ще бъдат публикувани след закритото заседание на КЕВР на 31 октомври.

* Допълнена към 17.05 часа с коментара на Иван Иванов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Значи за 10 години поскъпването на водата ще е 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още