IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Шопов: Ще има компромис с политиката на строги икономии в еврозоната

Държави като Германия и Холандия започват да отстъпват от твърдата си политика и да приемат исканията на Юга за повече инвестиции

11:13 | 24.12.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ще бъде намерен компромис между твърдите досега позиции на Севера и Юга по отношение на еврозоната, прогнозира политологът Владимир Шопов пред БНР. Според него държави като Германия и Холандия започват да отстъпват от позицията си за строги икономии и да приемат исканията на южните държави във валутния съюз за по-активни действия за икономически растеж и повече инвестиции.

Северът започва да разбира, че е нужен компромис с останалите държави, за да бъде еврозоната стабилна и устойчива, каза анализаторът.

Той посочи, че 2016 година за ЕС премина през призмата на Brexit и бежанската криза и вероятно 2017 година ще бъде още по-рискова за ЕС. Неговите опасения се основават на неяснотите около предстоящите избори във Франция, Германия и Холандия, на фона на надигащите се крайнодесни настроения.

Според него обаче през тази година е постигнато съгласие по важни теми, а след вота на британците за излизане от ЕС вече е ясно, че "безплатният обяд е свършил".

Лидерите на общността са намерили своята пресечна точка по отношение на това посоката, в която се движи ЕС, създадена е била и европейската гранична полиция, която ще бъде един от елементите на системата за невоенна сигурност в съюза, допълни още Шопов.

По отношение на миграцията в Европа вече се разбира, че бежанците няма да бъдат временно явление, а ще останат за постоянно. Затова и вече започват да се обмислят програми за тяхната дългосрочна подкрепа и включването им в обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
В такъв случай, поведението на редакторите, нистина е достойно за съжаление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Сериозно , дори не публикуваха съболезнованията на любимия си Плевелиев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ДХДО
преди 7 години
Сериозно ли в този сайт не е публикуван и ред с информация за *** на проф.Кръстьо Петков или просто аз не откривам такава?? Бог да прости един стойностен човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
"...а след вота на британците за излизане от ЕС вече е ясно, че "безплатният обяд е свършил".За Германия и Холандия...за останалите безплатен обяд не е имало !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още