IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето за промяна на трасето на "Струма" през Кресненското дефиле изтича*

Правителството е отхвърлило предложението на екоорганизации Постоянният комитет на Бернската конвенция да поиска от ЕК да удължи времето за строителството

18:25 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Илюстрация: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Илюстрация: Агенция "Пътна инфраструктура"

Времето за промяната на проекта за трасето на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле изтича, а правителството, екологичните организации и строителите още не са се договорили за алтернативата на 15-км тунел. Същевременно магистралата трябва да бъде завършена до 2022 г., за да не се наложи да връщаме парите за изграждането й в пълен размер.

Процедурата за промяна на проекта на трасето през дефилето започна по време на служебното правителство на Георги Близнашки заради високата цена за строителството и експлоатацията на тунела и по настояване на браншови организации от строителството. Оттогава граждански и екоорганизации и държавата се опитват да намерят компромис, така че да не се засегне защитената зона в района.

Компромисът беше обявен от министъра на регионалното развитие и благоустройството през септември – да се запази и ремонтира пътят през Кресненското дефиле, като движението да е еднопосочно в посока Кулата, а в обратната посока да се построи ново трасе източно от дефилето, покрай Стара Кресна.

Природозащитни организации и учени от Българската академия на науките (БАН) предлагат обаче  алтернативно трасе на недостроения участък от магистрала “Струма” – построяване на участък с двупосочно движение източно от Кресна. Този вариант държавата обаче оценява като твърде скъп, заради което предвидените в оперативната програма “Транспорт” пари за “Струма” няма да стигнат за изграждането му.

Същият вариант обаче – преминаване на магистралата източно от дефилето, преди години е бил одобрен от Европейската комисия (ЕК) като един от двата възможни за реализиране, така че да не се засегне защитената зона. Другият е тунелът с дължина над 15 км.

Тогава екоорганизации предложиха да поискат от Постоянния комитет на Бернската конвенция - конвенцията за опазване на дивата природа и природните местообитания, да удължи срока за изграждане на алтернативното трасе и да подпомогне намирането на необходимото допълнително финансиране. Това са проблемите, които правителството изтъква за отказа си да оцени реалните алтернативи извън дефилето, съобщават от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“.

Правителството обаче, представлявано от Асен Антов – бившият директор на закритата вече Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, която отговаряше за реализирането на “Струма”, а в момента съветник на регионалния министър, отхвърля това предложение.

Същевременно Еврокомисията ясно показа, че иска да види екооценки за всички варианти за преминаване през Кресненското дефиле, не само с т.нар. “двойно преминаване” – изграждане на нов участък само за движението в посока Кулата-София. Това увеличава и риска от нова наказателна процедура срещу България, предупреждават природозащитните организации. 

Междувременно Агенцията "Пътна инфраструктура" обяви, че е започнала процедура за изработване на разширен идеен проект с парцеларен план за източното еднопосочно преминаване в този участък от магистрала "Струма", т.е. стартира подготовката за проектирането на проекта с еднопосочните преминавания на дефилето.

В позиция, изпратена до медиите, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството посочват, че Бернската конвенция не е инструмент за натиск над правителството или ЕК, а инструмент за опазване на биоразнообразието. Именно тя е основата за разработване на екологичното законодателство на ЕС, допълват от ведомството.

Министерството подчертава, че на 16 ноември  българската страна успешно е защитила подхода си при изготвяне на ОВОС за участъка от магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, като представител на ЕК е заявил, че Комисията е запозната с хода на проекта и следи внимателно развитието му.

До момента в преговорите с ЕК и всички заинтересовани групи е воден прозрачен и ясен диалог с експерти и граждански организации без да са скривани или пренебрегвани факти или предложения, посочват от министерството.

Агенцията "Пътна инфраструктура", като приемник на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" заявява, че по вина на държавата не е загубен нито ден през това време за проектирането и строителството на проекта, казва се още в съобщението.

* Допълнено с позицията на МРРБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 7 години
С Лили на глава не се излиза - щом тя е решила, ако ще Тръмп да дойде няма да мръдне трасето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още