IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още няма решение за членството на България и Румъния в Шенген

ЕК има готовност да ни помогне при преговори за отпадане на визовия режим с Австралия, САЩ, Канада, Япония и Бруней

17:01 | 27.11.14 г. 5
Все още няма решение за членството на България и Румъния в Шенген

Съветът на ЕС все още не може да вземе решение за членство на България и Румъния в Шенгенското пространство, но Европейската комисия подкрепя напълно усилията на двете страни да премахнат контрола по вътрешните граници и да се присъединят към зоната.

Това е записано в Шестия доклад за функционирането на Шенгенската зона, изготвен от ЕК за нуждите на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Документът е достъпен на страницата на ЕК. 

Данните на Комисията се отнасят за периода 1 май – 31 октомври 2014 година. В доклада се отбелязва, че България и още четири държави от ЕС - Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, са внесли уведомления за липса на визова реципрочност с пет държави извън общността - САЩ, Австралия, Канада, Япония и Бруней.

Еврокомисията е предложила редовни тристранни срещи между посочените държави, за да бъдат премахнати визовите режими при първа възможност.

Наблюдението за функциониране на Шенгенското пространство показва, че натискът върху българските граници през анализирания период е останал стабилен.

Комисията продължава своето наблюдение над България и Италия по отношение на подобряването на системите им за даване на убежище, става ясно още от доклада. Мониторингът ще продължи съвместно със засегнати членки на ЕС относно възможността да бъде използван механизмът за ранно предупреждение, готовност и управление на кризи.

Гърция от своя страна е одобрила удължение на Националния план за действие по отношение на даване на убежище и миграционните процеси, отбелязва още ЕК в своя доклад. „Трябва да се отбележи, че тези страни са положили значителни усилия да стабилизират и подобрят ситуацията, но все още е необходим допълнителен напредък“, отчитат европейските чиновници.

Докладът посочва още, че осем страни, сред които и България, не дават допълнителни сведения, чрез които да се прецени движението на бежанците вътре в ЕС. Освен нашата страна, този пропуск правят още Кипър, Дания, Финландия, Гърция, Исландия, Малта и Португалия.

ЕК продължава да разследва и случаи, при които бежанци са били отблъсквани от външните граници на общността. Подозрения за подобни действия има по отношение на България и Гърция. Започнало е разследване и за масово гонене на бежанци от двата испански града, разположени на Африканския континент – Сеута и Мелиля.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Който е искал и с виза е емигрирал! Визите пречат най-вече на нормалните туристи и бизнесмените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Ако случайно се объркат да паднат визите за тея държави, което на мен хич не ми се вярва поне влизките 4-5год. Само забележи как фииййууу ше се изнесе всичко натам и "демократична България" ше останат само ***, както вече писах те ще останат да представляват България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Американците и западно европейците трябва да разберат, че сме пълноправни членове на ЕС и да не ни третират, като втора ръка хора! -------------------------------------lol ем айде де къде ги сега братята Амери да ни помогнат мм де ги? Няма шенгени няма легени, ше гнием там и няма излизане. Нали Брийдлав Мрийдлав в София "важен съюзник сме били" били сме мдам, само да бомбардират от там инак не им требеш MZ/X колко пъти да ти го кажа да си го набиеш и кухата тиква. Просто ще си останем за тях роби и не втора а трета ръка ... наравно с Египед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Vesko94
преди 9 години
И как ще спрат да ни третират като "втора ръка", когато самите ние сме си втълпили, че СМЕ? Това споразумение за свободна търговия може да се окаже нож с две остриета, и току-виж танковете по границата на Русия с Украйна ни се видят мъниче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
България може малко да натисне и за шенген при подписването на споразумението за свободна търговия със САЩ. Американците и западно европейците трябва да разберат, че сме пълноправни членове на ЕС и да не ни третират, като втора ръка хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още