IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастта за пенсиониране за 1-ва категория трябва да се изравни според синдикат

Оценка на риска на работното място трябва да разграничи администрацията от останалите, работещи при опасни условия на труд

12:43 | 20.04.15 г.
Възрастта за пенсиониране за 1-ва категория трябва да се изравни според синдикат

Възрастта за пенсиониране на всички, работещи първа категория труд, трябва да бъде изравнена, коментира пред БНР Тодор Воденов, председател на синдикат "Отбрана" към КТ" Подкрепа".

Предложението на социалното министерство, което бе оповестено в края на миналата седмица, е възрастта за пенсиониране в сектор "Отбрана и сигурност" да бъде 52 години и 10 месеца от догодина. След това този праг да се увеличава с по 2 месеца годишно, докато достигне 55 години.

Синдикалистът коментира, че е време промяната, свързана с ранното пенсиониране, да бъде направена, и смята, че това предложение е приемливо. Но обръща внимание, че за останалите работници от първа категория труд възрастта е 57 години, а за тези по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване е 55 години. „Според нас възрастта трябва да бъде изравнена“, каза Тодор Воденов.

„Ще трябва да се намери един разрез, така че да бъдат доволни хората, които служат в българската армия, в Министерството на отбраната, в МВР и в другите ведомства. В самия принцип на осигуряването тези правила са записани“, призна синдикалистът.

Воденов смята, че трябва да се разграничи администрацията от останалите, работещи при опасни условия на труд, като това може да стане и с оценка на риска на работното място. Именно тази оценка трябва да определя и категорията труд, както е по цял свят, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още