IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: Трябва ни пълна интеграция в ЕС, а не виртуално членство

Ако членството ни в ЕС се изчерпва само с ползването на еврофондовете, по-добре да не сме там, коментира председателят на Представителството на ЕК в България

11:18 | 09.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Членството на България в еврозоната е задължително условие за продължаваща интеграция в Европейския съюз (ЕС). Това каза Зинаида Златанова, бивш вицепремиер по еврофондовете и председател на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Златанова основният проблем на страната ни за последващи стъпки към членство в еврозоната е липсата на ясна политическа воля за това. 

"Няма ясна политическа воля в България, както за членството на страната в Шенген, така и в еврозоната. Има колебливост в политиците. Ако България ще бъде член на ЕС, ние трябва да имаме максимална степен на интеграция, а не виртуално членство чрез ползването на еврофондовете", посочи тя.

Ако нашето членство в ЕС се изчерпва само с ползването на еврофондовете, по-добре да не сме там, коментира Златанова.

Тази колебливост на политиците по въпроса с членството на България в еврозоната се дължи може би на известен страх от по-дълбоки реформи, предположи тя. Нужна е политическа воля, за да се направят последните стъпки в тази посока.

Ключов въпрос за европейската икономика е запазването на еврозоната и всичко, което се предприема, е тя да се запази в добро състояние, подчерта Златанова. По думите й европейският проект не само не е изчерпан, а е все по-нужен пред лицето на все по-големите предизвикателства.

Що се отнася до политическия пъзел в Европа с оглед на изборите в Австрия и на референдума в Италия, Зинаида Златанова коментира, че всички европейски политици „трябва много внимателно да се вслушат в това, което искат гражданите“.

Надявам се, че политиците няма да продължат да играят хазарт със съдбата на хората чрез предизвикване на референдуми и прехвърляне на отговорността за това понякога хазартно поведение върху гражданите. Иначе все повече ще расте популизмът, предупреди Златанова.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
fri
преди 7 години
председател на Представителството на ЕК в България ?- че ние нали си имаме еврокомисари?Във всички страни ли има такова "представителство"?- докъде е стигнала бюрокрацията в ЕС!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Напротив. Няма колебание. Точно това фиктивно членство, което е минимално необходимо за усвояване на еврофондове без създаване на реална демокрация сме го постогнали. Невероятно е просто каква имитация на ЕС и демокрация правим у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
moderebov
преди 7 години
Че вие не сте готови, за вас - Африканския Съюз на бананови републики само :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още