IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се по-евтин отоплителен сезон

С навлизане в сезона цените ще се повишават, засилва се употребата на екопелети

09:42 | 07.10.15 г.
Задава се по-евтин отоплителен сезон

В складовете на "Топливо" са заредени достатъчни количества от различните горива за предстоящия зимен сезон, каза за БТА Никола Вучев - експерт и мениджър в предприятието. С навлизане в сезона цените ще се повишават, прогнозира той.

Отоплението в жилище от 70 кв. м, използващо за гориво руски въглища, ще струва между 700 и 900 лева за сезона, в зависимост от външната температура и поддържаната топлина вътре в жилището, коментира експертът.

Домакинство, ползващо за целта български въглища, ще трябва да задели за сезона между 900 и 1100 лева за поддържането на същата температура, при същите атмосферни условия.

Отоплението с дърва, екобрикети или екопелети ще струва за сезона между 1000 и 1200 лева, сравни специалистът.

Засилва се употребата на екопелети

Засилва се употребата на екопелетите, коментира Вучев. Специалистът го отдава на чистотата на горивото и възможността за автоматично поддържане на топлинния процес. По думите му минималното количество дървесна пепел, което остава след горенето им, може да се сложи на растенията в градината.

Цените на екопелетите са 380-400 лева на тон, тяхната калоричност е 4000 килокалории на килограм, пепелта е под един процент, а сяра няма, посочи експертът. Предимство при ползването им е, че се зареждат автоматично в пелетни инсталации, които могат да се управляват дистанционно.

Цената на екобрикетите е малко по-ниска - 320-360 лева на тон, като калоричността, съдържанието на пепел и сяра е същото като при екопелетите. Разликата с тях е, че трябва да се зареждат ръчно в горивните инсталации.

Руските въглища са по-евтини на килокалория

Към момента цените на българските въглища са между 220 и 280 лева на тон. При тях калоричността е 3000-4000 килокалории на килограм, съдържанието на пепел - 20-30 на сто, а на сяра - над два процента, посочи Вучев.

По думите му цената на руските въглища е 300-350 лева на тон, в зависимост от отдалечеността от Дунавските и Черноморски пристанища. Тяхната калоричност е минимум 6000 килокалории на килограм, съдържанието на пепел е под 10 процента, а на сяра - под 0,5 на сто. Руските въглища са с много по-високи качествени показатели и на килокалория са по-евтини, коментира експертът.

Вучев уточни, че за отопление с въглища у нас се ползват предимно руските, а български се използват само в районите около местата за добив - като Перник и Бобов дол. Българските въглища са подходящи за горене само в топлоцентрали със сероочистващи филтри и са противопоказни за ползване в котловинни полета, тъй като се задържа смог, отбеляза експертът.

Централното парно поевтиня за предстоящия сезон

Идващият отоплителен сезон ще бъде по-евтин за абонатите на централно парно, реши Комисията за енергийно и водно регулиране, определяйки цените на топлофикационните дружества от 1 октомври.

Цената на парното в София ще е по-ниска с 16,35 на сто спрямо миналия отоплителен сезон, в Пловдив - с 8,95 на сто, във Варна - с 10,95 на сто, в Бургас - с 14,36 на сто, във Велико Търново - с 16,8 на сто, в Плевен - с 12,84 на сто, във Враца - с 15,33 на сто, а в Разград - със 17,06 на сто, при еднаква консумация за двата отоплителни сезона.

Промяната в цените надолу настъпи след поевтиняване и на природния газ за четвъртото тримесечие на годината (с 14,26 на сто), който топлофикациите ползват като суровина.

Средните разходи за отопление и топла вода през изминалия отоплителен сезон за софийско жилище до 70 кв. метра е струвало 884 лева, съобщиха наскоро от фирмата за топлинно счетоводство "Техем". Изчисления на дружеството сочат, че централното парно и топлата вода в жилище до 50 кв. м са стрували 705 лева за изтеклия отоплителен сезон, а за жилище между 70 и 100 кв. м - 1109 лева.

Отоплението на природен газ е най-евтино, твърдят от сектора

Според данни на "Овергаз", разпространени наскоро до медиите, домакинствата ще платят с около 180 лева по-малко през този отоплителен сезон спрямо миналата година. От компанията, която снабдява с природен газ домакинствата, информират, че през зимата този начин на отопление ще е най-евтиният, след понижението на цената на горивото от 1 октомври.

Отоплението през зимните месеци на тричленно семейство, живеещо в апартамент от 75 кв. м, ще излезе общо 550 лева, което включва разходите за ползване на топла вода и готвене на газ, сочат разчетите на компанията. Изчисленията им сочат, че ако същото семейство се отоплява на ток, ще плати над 1100 лева, на нафта - над 930 лева, на пропан-бутан - 620 лева и дървесни пелети - 660 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още