IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проект за изграждане на електронна платформа за телекомуникационни мрежи

Информацията в базата данни ще улесни мрежовите оператори при споделяне на инфраструктурата

11:28 | 19.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Единен електронен достъп до данни за съществуваща телекомуникационна инфраструктура и за възможности за изграждане на електронни съобщителни мрежи с минимални капиталови разходи ще бъде осигурен с проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), съобщават от пресслужбата на транспортното ведомство.

Работата по проекта започва с подписването на договор за изграждане на ГИС базирана електронна платформа "Единна информационна точка" с финансиране от оперативната програма "Добро управление".

Проектът е на стойност над 1,998 млн. лева и се очаква за бъде изпълнен за 12 месеца.

Целта на проекта е намаляване на разходите за разгръщане на мрежите, създаване на актуална база данни за съществуващите и планирани обекти, улесняване на административните процедури за разполагането на мрежите и по-добра координация на строителните и ремонтните дейности.

В рамките на проекта ще бъде създадена софтуерна платформа за обработка и графично представяне на данни. В нея ще бъде обобщена и съществуващата информация за планирани строежи на мрежовите оператори, както и образци на документи, необходими за получаване на разрешения или други актове. Създадената база данни може бъде интегрирана с наличните бази в Министерството - железопътна, пристанищна инфраструктура и други.

Ще бъдат разработени и внедрени два публични онлайн регистъра. Първият е за планираните или текущи дейности по разполагане и монтаж на мрежова инфраструктура, а вторият - за обявленията за предоставяне на права за достъп и съвместно ползване на физическа инфраструктура.

В рамките на проекта ще бъдат разработени и пет електронни административни услуги.

Сред тях е попълване и подаване по електронен път на заявления, както и всички други документи към тях, необходими за издаването на разрешение за изграждане, разполагане, поддържане и подобряване на електронни съобщителни мрежи.

Чрез регистъра ще се получава информация за хода на разглеждането на заявленията от компетентните органи.

Единната информационна точка ще даде възможност на българските мрежови оператори да се възползват от общата тенденция в Европа за стимулирането на новите форми на споделяне на инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още