IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса е договорила отстъпки за лекарства за близо 44 млн. лв.

Все още не е решено за какво ще се използва спестеният ресурс

17:07 | 20.10.15 г.
Здравната каса е договорила отстъпки за лекарства за близо 44 млн. лв.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е договорила с фармацевтичните фирми отстъпки за близо 44 млн. лв., които ще бъдат възстановени в бюджета на фонда до 15 ноември. Това обяви пред журналисти подуправителят на Здравната каса Иванка Кръстева след заседанието на Надзорния съвет, предава БНР.

Припомняме, че Москов очаква тази година да бъдат спестени около 50 милиона лева от отстъпки за лекарства.

Все още не е решено за какво ще се използва ресурсът от отстъпките, посочи Кръстева. Тя допълни, че има няколко притежателя на разрешение за употреба на лекарства, които не са се явили на преговорите и НЗОК отново ги е поканила.

„Ако те не се явят, НЗОК по закон ще спре да реимбурсира медикаментите им“, посочи Кръстева, цитирана от БТА. Тя не уточни какви са медикаментите и за кои заболявания са те, но допълни, че, дори и да спре реимбурсирането им, пациентите имат алтернатива с други лекарства и няма да останат без лечение.

НЗОК обмисля дали да плати на болниците надлимитната дейност, стана ясно още от думите на Кръстева. Според нея на места дейността, която е отчетена над определените бюджети, е резонна, а на други не е.

„Термин надлимитна дейност няма. Но има обстоятелства, които биха могли да обективизират приемането на решения за заплащане на определена дейност“, коментира Кръстева по повод на позицията на здравния министър Петър Москов, че надлимитната дейност е незаконна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още