IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса готви нови правила за плащане на онколекарствата*

Предвижда се да се финансира лечението на болните според килограмите

15:16 | 09.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща по нови правила лекарствата за онкологични заболявания. Предвижда се да се плаща лечението на онкоболните според теглото им. Целта е да се усвояват излишъците и от едни пациенти да се разпределят за други, тъй като в зависимост от теглото им те имат нужда от различни дози. В момента неупотребената част от дозата в опаковката се изхвърля.

Припомняме, че намерението бе анонсирано в началото на годината от подуправителя на НЗОК Димитър Петров, след като отново пое поста във фонда. Той обяви, че контролът върху публичните разходи за лекарства ще се затегне.

Според новите правила мъжете с онкозаболявания трябва да са средно 81 килограма, а жените – средно 67 кг, изчисляват от Здравната каса. Тези пациенти, които са над средните стойности, ще получават лекарства, останали от хората, които тежат по-малко.

В момента такива комбинации в момента са незаконни. „Нямаме право флаконът, който е останал от пациент – останалите милиграми в този флакон, да бъде пренасочен към друг пациент. Не ни го позволява наредбата и законът”, обясни проф. Галина Куртева пред Нова телевизия.

Ако за пациент са нужни 345 милиграма, лекарите поръчват 4 флакона по 100 милиграма, а оставащите милиграми трябва да се унищожат. 

От Касата обещават, че ще позволят на лекарите да изписват терапията в милиграми, но най-вероятно след 1 юли.

Дори и този проблем да бъде решен, съществува друг. Болният, за когото е нужно допълнително лекарство, трябва да го използва почти веднага след пациента, от когото е останало. Болниците обещават да не допускат компромиси с лечението, дори и за собствена сметка.

От Здравната каса настояват за тази промяна, защото са изчислили, че ще спестят милиони от недоизползвани опаковки лекарства с малка трайност. „Разходите растат и то не само като цени, а като брой опаковки, които се увеличават при едни и същи пациенти”, обясни подуправителят д-р Димитър Петров.

Всъщност оскъпяването, което отчита Касата, идва от това, че терапиите успяват да удължат живота на болните и така те ползват лекарства по-дълго време. Преразходът най-вероятно ще е за сметка на болниците.

НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията.

Указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти, уточняват в съобщение от фонда. И посочват, че не отговаря на истината твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано, посочват от институцията.

Заложеният механизъм в НРД не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори. Единствената му цел е засилването на контрола с оглед на това да се спре разхищението на скъпите лекарства, посочват от фонза. В момента от тях се изхвърлят 25-30%. По мнение на самите болници и фармацевти само с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%. Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти, ще бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект.

* Допълнена с позицията на НЗОК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още