IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса може да отпусне допълнителни пари за болниците

Бюджетите на лечебните заведения ще бъдат преразгледани на ново заседание на Надзорния съвет на НЗОК

15:05 | 04.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да отпусне допълнителни пари за болниците. Това каза д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на Здравната каса, пред Нова телевизия.

"Предстои заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което наново ще гледаме бюджетите на болниците. Попитах новия председател дали ще има възможност да се отпуснат допълнителни средства и той отговори положително", увери д-р Иван Кокалов. 

Относно казуса с надскочените лимити на "Пирогов", той уточни, че спешна помощ не може да бъде отказана и там няма лимити.

"Повече от ясно е, че промяната е абсолютно наложителна. Медицината ни е добра, но здравеопазването има нужда от промени", коментира доц. д-р Иво Петров, който е медицински директор на голяма софийска клиника. 

Миналата седмица стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си с половин милион лева. По сметки на ръководството й, за да се вмести в бюджета, е трябвало да затвори преди седмица. Лекарите са избрали да лекуват отвъд договореното с касата.

Лимитите на болниците ще бъдат преразгледани и здравното министерство ще предложи нова методика по определяне на бюджетите на болниците, обеща здравният министър Николай Петров пред депутатите в парламентарната здравна комисия.

Петров ще поиска разработването на нова методика за определяне лимитите на лечебните заведения, тъй като в момента има доста големи диспропорции при разпределението на ресурса за болнична помощ.

Министърът заяви, че ще се бори за по-голяма справедливост при разпределението на средствата и за повече прозрачност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още