IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЗОП няма да се прилага за свързани със сигурността търгове

Правителството прие наредба, която регламентира изключенията

15:16 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Законът за обществените поръчки (ЗОП) няма да се прилага за свързани със сигурността търгове. Това реши правителството, което прие наредба, която регламентира изключенията, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Изключенията в Наредбата за критериите и реда за определяне на наличието на основни интереси описват обществени поръчки и конкурси за проект, свързани със или в областите сигурност и отбрана, когато трябва да бъде защитен основен интерес в областта на сигурността. 

Разпоредбите са транспонирани от евродирективи за обществените поръчки относно координирането на процедурите за възлагане на някои поръчки за строителство, доставки и услуги от възлагащи органи или възложители в областта на отбраната и сигурността.

Изключенията се отнасят до защита на основни национални интереси, несъблюдаването на които би довело до сериозни негативни последици върху способностите на държавата да осигури и защити националната си сигурност.

С Наредбата се определят условията, при които тези интереси се нуждаят от защита, както и редът за взимането на това решение.

Преценката относно наличието на основен интерес, свързан със сигурността, се прави за всеки конкретен случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още