IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът "Тръмп" върху британския паунд е към своя край

След 3 дни на покачване, породено от изненадващия избор, цената на британския паунд удължи спада си от предходните на изборите седмици

16:58 | 14.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Единствената валута, чиято стойност се покачи спрямо долара след изборната победа на Доналд Тръмп в САЩ, бе британският паунд. Стойността му в момента обаче отново се обезценява, предава Bloomberg.

След 3 дни на покачване, породено от изненадващия избор на Тръмп, цената на британския паунд удължи спада си от предходните на изборите седмици. Британската валута бе изненадващият победител от американските избори, тъй като пазарите решиха, че политическото напрежение ще се покачва извън Острова, а това намали натиска, породен от решението за Brexit.

“Това, на което станахме свидетели в края на миналата седмица, бе едно леко покачване“, заяви служителят на лондонската Rabobank International Джейн Фоли. „Откакто стана неочакваният Brexit, стойността на британската валута се обезценява. Това обаче значеше, и че има потенциал за покачване на лирата. Трудно е да се предвиди дали това покачване ще продължи“, добави експертът.

Паундът се обезцени с около 0,5% до 1,2505 долара към 16:00 българско време, но все още е с 1% по-скъп в сравнение с равнището, на което беше непосредствено преди изборите в САЩ. Британската валута е изгубила 16% от стойността си от проведения на 23 юни референдум за напускане на ЕС насам.

Стойността на лирата се покачи с 0,4% спрямо еврото, след като миналата седмица повиши стойността си с 3,2% спрямо единната европейска валута. Това бе най-доброто представяне на паунда спрямо еврото от юли 2015 г. насам.

Повече за форекс пазарите, капиталовите пазари, фондовете, стратегии за търговия и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 18.11.2016 г. в Интер Експо Център София.

INVESTOR Finance Forum се провежда с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMarkSirma Group.

Партньори на форума са АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още