IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fox на Рупърт Мърдок договори придобиването на британската Sky

Цената на сделката остава същата като в предварителното споразумение - 14,6 млрд. долара

15:56 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията Twenty-First Century Fox на Рупърт Мърдок обяви в четвъртък, че е договорила закупуването на останалата част от европейската платена телевизия Sky за 14,6 млрд. долара, запазвайки офертата за 10,75 паунда на акция въпреки оплакванията на някои инвеститори, съобщава Ройтерс.

Fox заяви, че ще упражни специален вид споразумение, според което ще е нужна подкрепата на 75% от независимите акционери на Sky, за да се одобри сделката, която оценява Sky на общо 18,5 млрд. паунда.

Опитвайки се да консолидира медийната си империя в Европа и САЩ, Мърдок купува 61% от Sky, които все още не са негови, за да получи достъп до всички нейни 22 млн. клиенти във Великобритания, Ирландия, Италия, Германия и Австрия.

Миналия петък двете компании обявиха, че са постигнали предварително споразумение, като някои въпроси предстоеше да бъдат съгласувани.

Цената обаче разочарова някои от 50-те акционери с най-големи дялове, които обвиниха Sky, че се продава на основателя си и най-голям акционер твърде евтино.

Акциите на Sky се търгуваха за 985 пенса във вторник.

Споразумението се случва пет години след предишния неуспешен опит на Мърдок да купи Sky, тъй като по същото време стана ясно, че негови таблоиди са подслушвали телефони на известни личности. Адвокатите очакват новата сделка да бъде одобрена от европейските и британските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още