IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите също плачат

Кой е поддръжникът на Brexit, който загуби почти 500 млн. евро в петък

17:40 | 01.07.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Въпреки жестоката загуба&nbsp;Питър Харгрийвс остава спокоен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки жестоката загуба Питър Харгрийвс остава спокоен. Снимка: Ройтерс

От самото начало Питър Харгрийвс е убеден, че подкрепя правилната кауза. Излизане на Великобритания от Европейския съюз )ЕС) ще се отрази добре на страната, заяви преди седмици основателят и най-голям акционер на британския брокер Hargreaves Lansdown. Според него Brexit означава „бягство от немците“. „Ще бъде отново нещо като Дюнкерк", цитиран е критикът на ЕС от Guardian, намеквайки по този начин за евакуацията на британските войници при пристанището на Северна Франция, след като областта пада в ръцете на нацистите.

Операцията за сбогуване с ЕС не е евтина за Харгрийвс, защото той е дарил на кампанията общо 3,2 млн. паунда (около 4 млн. евро). В крайна сметка неговият ангажимент е възнаграден, след като британците гласуваха с мнозинство за оттеглянето от ЕС. Въпреки това успехът има доста горчив привкус за 69-годишния предприемач.

Заради предизвиканата от Brexit-а турболентност милиардерът е загубил над 400 млн. паунда (около 484 млн. евро). Акциите на Hargreaves Lansdown се сринаха временно с до 25 на сто. Междувременно книжата възстановиха част от загубата си, но в четвъртък все още бяха с 11 на сто под стойността си преди седмица.

Питър Харгрийвс реагира сравнително спокойно на загубата. В крайна сметка и други книжа „са се сринали до дъното“, цитиран е британецът от местните медии. Той не съжалявал за нищо. В края на краищата той не е подкрепял кампанията за излизане заради личен интерес, а защото е убеден, че това „би било най-доброто за Великобритания".

Харгрийвс не е единственият благодетел на лагера за Brexit, който губи доста пари на фона на пазарните вълнения. Сред губещите са и Питър Кръдас (CMC Markets), Тим Мартин (JD Weatherspoon) и Лорд Уолфсън (Next).

Решението на британците предизвика борсов шок в петък заради притесненията за икономическото бъдеще на Острова и на Европа, като временно повечето глобални индекси се разделиха с около 10 на сто. Паундът се срина с 11 на сто, в петък германският Dax загуби 6,8 на сто до 9 557 пункта, а на Wall Street водещият бенчмарк Dow Jones изтри 3,4 на сто до 17 400 пункта. 

Борсовият срив се отрази особено негативно на супербогаташите. Според анализ на Bloomberg през миналия петък вследствие на референдума 15-те най-богати британци са изгубили 5,5 млрд. долара. Лидер по отношение на загубата е Джералд Гросвенър - третият най-богат човек в страната.

Гросвенър е строителен предприемач и притежател на недвижимо имущество в огромни размери, като единствено кралица Елизабет ІІ и Църквата имат повече имоти от него. Той е потомствен аристократ – 6-ият Дук на Уестминстър. Според данните на Bloomberg той е загубил около 1 млрд. долара.

Следващите в този негативен списък са притежателят на Topshop Филип Грийн и Бруно Шрьодер - четвърто поколение от семейството, контролиращо компанията за финансови услуги Schroders.  Двамата са загубили съответно 500 млн. и 600 млн. долара.

Питър Харгрийвс обаче вижда и добри страни. Сривът на паунда е най-голямата конюнктурна програма за британската икономика от 1992 г. насам. Тогава милиардерът Джордж Сорос принуди Великобритания да се откаже от европейския валутен механизъм със своите спекулации срещу паунда. „След това обаче Обединеното кралство възкръсна като Феникс от пепелта и дори през 1997 г. постигна бюджетен излишък. Защо сега да е по-различно“, казва Харгрийвс.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis21
преди 7 години
.... милиардерът е загубил над 400 млн. паунда ????Toва БИ станало, ако е продал в петък.Ама той не е, още повече бизнеса му е ... финансова компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
*** Споко , не бързай. И да "забравиш", ще ти напомням не се притеснявай. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
georgi_shum
преди 7 години
Хаха:) Тошенце, още ли се тресеш от яд:)? Някъде да съм казал, че не е имало богаташи, които подкрепят изходя, и че те са били изненадани?;) Казах , че Борето беше! И влезе в капана си:) *** ти пак си лаеш::) Явно вчера мниго си се засегнал щом още ръсиш такава злоба:) Та още ли твърдиш, че ексит няма да има?:) И ако наистина има , приемаш ли пред всички да обявиш, че си умен точно като един празен евтин двуслоен КАШОН, с С вълна:) И какво точно ще си се изясни, я ни кажи? Бъди веднъж мъж,а не женски орган и кажи точно и ясно какво ще стане:) за да ти признаем всички колко си велик, като стане, Ако стане някога хахах;) И междувременно не спирай, да ни информира за последните дискусии на пазара и в пенсионерския клуб ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още