IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола докосва 15-месечен връх

Скочат ли цените пак, за мнозина шистови компании отново ще се покачат и шансовете за печалба

22:40 | 19.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изминалите няколко седмици са истинско облекчение за производителите на петрол. Откакто в края на септември Организацията на производителите на петрол обяви, че ще съкрати производството си, цената на петрола познава само една посока – нагоре. Сега идва допълнителна подкрепа – от САЩ, пише в свой анализ Bloomberg.

След като във вторник вечерта частният Американски петролен институт обяви, че запасите в САЩ са се понижили с 3,8 млн. барела до 467,1 млн. барела през седмицата до 14 октомври, в сряда и американското Министерство на енергетиката потвърди тренда. Високите запаси постепенно намаляват.

Това насърчава цената, и то как. Цената на лекия суров петрол скочи с над 3 на сто в сряда вечер и със стойност от 51,78 долара за барел (159 литра) достига най-високото си ниво от 15 месеца. Петролът от сорта Брент поскъпна с 2,4 на сто до 53 долара, най-високото равнище от декември 2015 г. Под въпрос е обаче доколко устойчиво ще е възстановяването.  

Това зависи не на последно място от наскоро обявеното намерение на ОПЕК за свиване на производството. Тази перспектива в момента образува фундамента за настоящия подем на пазара на петрол. Почти ежедневно различни членове на ОПЕК оповестяват своя оптимизъм  за все още некоментираното в подробности намаляване. В сряда и петролният министър на Саудитска Арабия Халид ал Фалих заяви в рамките на нефтената конференция Oil & Money в Лондон, че много други държави производителки на петрол са обещали подкрепата си за свиването на производството. Но официално до този момент това е направила само Русия. За страни като Мексико и Норвегия се посочва, че не планират ограничаване на своето производство.

В края на ноември ОПЕК ще заседава във Виена. Тогава картелът ще трябва да се споразумее за това коя държава какъв дял от съкращенията ще поеме. 

При всички случаи обаче петролният картел ще зависи от подкрепа отвън. ОПЕК днес произвежда почти 40 процента от глобално добиваните 96 млн. барела петрол дневно. Но  сходна бе ситуацията и преди началото на спада на цените на петрола – през 2014 г.

„Главният виновник“ за спада на цените тогава бяха производителите на шистов нефт, които със своя петрол предизвикаха свръхпредлагане на пазара. Днес производството им значително спадна заради срива на цените – с 12% от пика им през юни 2015 до 8,6 милиона барела на ден.

Но скочат ли цените пак, то и за мнозина шистови компании отново ще се покачат и шансовете за печалба. Експертите смятат, че при цена над 60 долара за барел те ще се завърнат с бързи темпове на пазара. А саудитският министър ал Фалих очаква достигането на тази цена до края на годината.

Признаците, че индустрията в САЩ се възстановява, се разпознават и днес. От 24 юни се покачват не само цените на петрола, но и броят на петролни кладенци в САЩ. Последните данни са за 432 действащи платформи за добив на нефт – с една трета повече, отколкото през юни (въпреки че все още нивото е далеч от пика от 1609 платформи от октомври 2014 г.). В богатия на петрол район на границата между Тексас и Ню Мексико през ноември отново ще се добиват по над 2 млн. барела на ден - за първи път от 2007 г. насам, показват данни от понеделник на енергийното министерство на САЩ. През 2017 г. цялото производство на петрол в САЩ отново ще расте, твърди Скот Холънд, петролен анализатор в RBC Capital Markets.

Иначе и в сряда изпълнителният директор на Exxon Рекс Тилерсън заяви, че шистовите компании в САЩ са допринесли за огромен допълнителен капацитет на пазара. Цитиран от Financial Times, Тилерсън смята, че те могат да предизвикат Саудитска Арабия в ролята ѝ на т. нар. „Swing-Producer“ - производител, който малко или много може да влияе на цената с по-висок или по-нисък добив. 

Самата Саудитска Арабия е в задънена улица. Ако цената се повиши допълнително - нещо, което наистина страната иска, това ще помогне и на конкурентите ѝ в САЩ. За тях рекордната стойност на суровия петрол е добре дошла.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още