IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо туристите предпочитат Гърция пред Турция?

Посетителите се притесняват по-малко от икономическата криза, отколкото от насилието

17:00 | 21.08.15 г.
<p>
	Юли се оказа рекорден месец за гръцкия туризъм.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Юли се оказа рекорден месец за гръцкия туризъм. Снимка: архив Ройтерс

Гърция и Турция – съседи и исторически врагове, споделят едни и същи сини води на Егейско море, вкусна храна и древни руини, макар и само една от страните да печели повече на туристическия фронт.

Въпреки че е почти в икономически колапс, състоянието на Гърция не повлия на привличането на туристи, но близостта на Турция към разкъсваната от война Сирия и заплахата от терористични актове се оказаха истински проблем, пише Bloomberg.

През това лято ситуацията не изглеждаше никак добра за Гърция. Въпреки това туристите, търсещи слънчеви плажове и острови, напълниха джобовете си с пари и се отправиха натам. Юли се оказа рекорден месец, сочат последните статистически данни.

Съвсем наблизо, източно от гръцките острови, се намира Турция, чиято икономика расте, но туристическата индустрия далеч не се радва на добри резултати през тази година.

Броят на туристите, пристигащи на турските летища, започна да спада през април. В страната имаше ескалация на насилието, която достигна кулминацията си с нападението срещу двореца Долмабахче – една от най-популярните туристически забележителности в Истанбул. Този инцидент породи страхове сред чуждестранните туристи, които смятат, че могат да попаднат на грешното място в грешното време.

Други фактори също натежават на туризма. Турция беше една от най-добрите туристически дестинации за руснаците. Сривът на рублата означава, че мнозина вече не могат да си позволят да посетят страната.

Посетителите, идващи от Русия, са намалели с 24% през първите шест месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Министерството на културата и туризма на Турция.

Дори турците се отправят на ваканции в Гърция, където цените се понижиха значително в сравнение с тези в Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още