IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври

От дружеството не са оптимисти за връщането на лиценза преди следващия важен оръжеен търг в началото на октомври

17:43 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6 октомври, заяви пред БНР икономическият министър Емил Караниколов в коментар по казуса за оръжейното дружество, което заради нередности, свързани със съхранението на боеприпаси, временно загуби лиценза си. Това предизвика серия протести на работещите в "Емко", които заподозряха сценарий за "притискане" на предприятието. 

Емил Караниколов съобщи, че на 6 октомври ще има извънредно заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия, посветено на "Емко".

„Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в "Емко" и те по най-бързия начин ще си получат лиценза“, каза министърът, като подчерта, че става дума за лиценза за износ и внос, тъй като дружеството има лиценз за производство и вътрешна търговия. 

Икономическият министър отново повтори причините за отнемане на лиценза. По думите му в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия е получена справка от МВР за констатирани нарушения, свързани със съхранение на боеприпаси.

„Такъв е законът за съжаление. Аз също разбирам нонсенса. Когато има проблем със съхранението е логично да се позволи износа, за да могат да бъдат изнесени, но пък в закона в момента, текстът на нормативния акт казва, че се спират лицензите за износ и внос. Ако бяхме тръгнали да изменяме закона и да се спира лиценза за производство, щяхте да кажете, че го правим точно за конкретния случай“, коментира Караниколов.

По повод предстоящите важни оръжейни търгове, които изглежда ще бъдат пропуснати от "Емко" и във връзка с които се твърди, че точно те може да са евентуалната причина за атаките срещу дружеството, Караниколов коментира: „Първият международен търг е в началото на октомври. Ако "Емко" си отстранят нередностите, във връзка с които им е спрян лицензът за износ и внос, те могат да се явят на тези търгове“.

Един от директорите на "Емко" - Валентин Тахчиев, който също коментира темата пред БНР, каза, че не е оптимист за връщане на лиценза на 6 октомври и обвини министъра на икономиката, че казва неистини за дружеството. По думите на Тахчиев всички констатирани нередности от служба КОС са отстранени. По думите му след отстранените първоначално посочени нередности „всеки ден идва проверка и тази проверка донажда нови, нови и нови изисквания, за които издава нови и нови предписания“.

Министърът на икономиката заяви от своя страна, че не е съвсем коректно твърдението на "Емко", че са отстранени всички нередности.

Валентин Тахчиев допълни, че предприятието в момента работи, тъй като лицензът за производство, съхранение и търговия в страната не му е отнет. Проблемът идва от това, че с отнемането на лиценза за внос и износ дружеството няма как да си доставя компоненти за изделията, които ще се изчерпят, и работата ще трябва да спре. „След 10-15 дена ние ще изчерпим компонентите и няма как да си внесем нови“, обясни Тахчиев и прогнозира, че на важния оръжеен търг на 2 октомври предприятието ще бъде отстранено. 

Икономическият министър коментира и казуса с русенското дружество "Дунарит". Той посочи, че държавата е изкупила задълженията на военния завод към КТБ. Караниколов повтори, че не става дума за одържавяване на "Дунарит", а за публична продан на пазарен принцип. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още