IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сребро? Швейцарски франкове? Страхът кара инвеститорите да търсят сигурност

Анализатори прогнозират, че златото ще поскъпне до 1300 долара през следващите няколко седмици

08:01 | 11.06.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Сребро? Швейцарски франкове? Страхът кара инвеститорите да търсят сигурност

Страхът, обзел пазарите на фона на нестихващите опасения за стабилността в Европа, кара инвеститорите да търсят убежище в нискорискови инвестиции като долари, злато и американски ценни книжа, пише CNN.

Тези инвестиционни убежища спечелиха доста през последните месеци поради страховете на инвеститорите, че финансовите проблеми в Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания може да се разпространят и в останалата част от Европа.

„Всички прибягват към качествени нискорискови активи заради страха, че някои от по-слабите членове на Европейския съюз може да фалират и това да нанесе тежък удар на останалите европейски икономики“, казва Питър Кардило, пазарен стратег на Avalon Partners.

Проблемите в Европа помогнаха за изкачването на американския долар с повече от 17% спрямо еврото от началото на годината, като само за последните два месеца американската валута е поскъпнала с 11% спрямо еврото.

Според главния стратег на Forex.com Брайън Долън, до края на годината еврото може да падне до 1,15 долара. „Паритетът определено е перспектива за 2011 г.“, допълва той. „Инвеститорите се привличат от страни със стабилни баланси“, казва Долън. „Еврото и британската лира са много уязвими.“

Дълговата криза в еврозоната принуди инвеститорите да търсят убежище и в швейцарския франк, който във вторник се изкачи до нов исторически връх спрямо еврото. Швейцария, за разлика от много други европейски страни, има сравнително ниски нива на дълг.

Друг спасителен пояс за инвеститорите е златото. „Исторически златото се използва като пари още преди валутите“, казва Карлос Санчес, анализатор от CPM Group. „И като вземем под внимание проблемите с дълговете и бюджетните дисбаланси, пред които са изправени страните, инвеститорите се ориентират към злато като към алтернативна валута.“

Санчес прогнозира, че златото ще поскъпне до 1300 долара през следващите няколко седмици, тъй като пазарите остават волатилни и уязвими.

Дори страховете около европейските дългове да се уталожат и инвеститорите да възстановят част от доверието си в пазара, крехкостта на глобалното икономическо възстановяване ще задържи цената на златото между 1050 и 1300 долара за тройунция - нива много по-високи от тези през ноември 2008 г., когато златото се продаваше средно за 755 долара за тройунция, казва Санчес.

В началото на тази седмица търсенето на инвестиционна сигурност покачи и цената на среброто близо до исторически нива.

Друга инвестиция, която се приема за убежище, са американските ценни книжа. Доходността по 10-годишните ценни книжа падна до близо 3%. „Все още сме най-голямата икономика в света и инвестицията в американски ДЦК се смята за убежище“, казва Кардило. „Страхът за Европа вкарва доста пари в американската хазна“.

Докато някои анализатори смятат, че глобалните икономически условия ще продължат да привличат инвеститорите към долари, злато и американски ДЦК, Кардило е на мнение, че страховете около Европа ще започнат да отшумяват през следващите няколко месеца. „Европа има проблеми, но страхът около тези проблеми е силно преувеличен“, казва Кардило и добавя, че не очаква сериозен спад на икономиката на Стария континент.

И докато САЩ се сблъскват със своите собствени проблеми около нивата на бюджетния дефицит и безработицата, икономиката на страната все пак започва да се възстановява. „Ние също си имаме проблеми, но нашата икономика расте“, казва Кардило. „Не е в най-цветущо здраве, но определено няма страх, че може да фалираме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
feelgood
преди 13 години
1. Ако от инвестора са имали предвид инфлацията е трябвало да го уточнят.2. При цена 21.40 , братлетата не са участвали, така че информацията остава невярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
KARA
преди 13 години
Мдааааааа .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
В случая със среброто не е само до инфлация, цената се срива след онази историческа 50, която от свое страна е била достигната спекулативно благодарение на две братленца :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
пропускаш инфлацията приятел........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
feelgood
преди 13 години
.....В началото на тази седмица търсенето на инвестиционна сигурност покачи и цената на среброто до исторически рекорди.На 21.01.1980 цената на среброто достига 50 долара на борсата в Лондон и 48 долара в Ню Йорк. На 17.03.2008 цената на среброто е съответно 21.40 в Лондон и 20.85 на 05.03.2008 в Ню Йорк. Къде ги видяхте историческите рекорди, че нещо не се ориентирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още