IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха на зелено за трети пореден ден

Според анализатори, проблемите с европейските дългове са напълно под контрол в краткосрочен план

19:00 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха на зелено за трети пореден ден

Европейските индекси затвориха с печалби в петък, за трети пореден ден, след краткотраен спад, по-рано през деня, при обявяването на разочароващи резултати за продажбите в САЩ, новината за които обаче беше неутрализирана, от силното представяне на испански банки и продължаващото възстановяване на понеслата тежки удари през последния месец BP, пише MarketWatch.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,40% до 249,46 пункта, с което завършва седмицата с над 2% нагоре.

Индексът претърпя краткотраен спад, след обявяването на продажбите в САЩ през май, които отбелязаха понижение за първи път от осем месеца, но се възстанови отново на фона на данни за повишаване на доверието на потребителите през юни.

„Фундаментално, перспективата за растеж не е напълно ясна,” казва Питър Диксън, стратег на Commerzbank.

От останалите индекси, германският DAX, който беше един от по-добре представящите се индекси през тази година изгуби 0,14% до 6048 пункта. Британският FTSE 100 затвори с 0,61% нагоре на 5164 пункта, а френският CAC-40 се изкачи с 1,11% до 3556 пункта.

Акциите на BP се повишиха за втори пореден ден и затвориха с 7,22% нагоре до 391,90 британски пенита за акция. Нефтения гигант меоже да забави или да отмени плащането на дивиденти за второто тримесечие на годината, за да се опита да потуши политическия скандал в САЩ, около катастрофата с нефтения разлив в Мексиканския залив.

Печалби отбелязаха BNP Paribas и Societe Generale.

„Проблемите с европейските дългове са напълно под контрол в краткосрочен план”, казва Диксън.

Печалбите бяха определено забележими и за испанските банки, като Santander и BBVA.

Акциите на Novartis отбелязаха ръст, след като регулаторните органи в САЩ одобриха ново лекарство на компанията за множествена склероза.

Френската туристическа компания Club Mediterranee също отбеляза ръст, след като обяви, че е в разговори с потенциален китайски партньор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още