IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета положителна сесия за азиатските борсови индекси

С най-силен ръст от 1,8% се отличи японският Nikkei 225, подкрепен от компаниите износителки

11:55 | 14.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трета положителна сесия за азиатските борсови индекси

Всички основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха новата седмица с повишения, които помогнаха на регионалния индекс MSCI Asia Pacific да остане на положителна територия за трети пореден ден.

Суровините поскъпнаха заради възобновения икономически оптимизъм, а това подкрепи акциите на компаниите от добивния сектор в региона. В същото време йената отстъпи срещу всички основни валути, което повиши цените на книжата на японските износители.

MSCI Asia Pacific, който включва борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1,4% до 113,97 пункта, след като завърши петъчната сесия с ръст от 1,3%. Регионалният борсов измерител е на път да завърши сесията на най-високото си ниво за последния месец, пише Bloomberg.

MSCI Asia Pacific изгуби 0,9% от стойността си през изминалата волатилна седмица.

С най-силен ръст от 1,8% до 9 879,8 пункта се отличи индексът на най-големите и ликвидни японски компании Nikkei 225. Той бе последван от тайванският Taiex, който се повиши с 1,2% до 7 387,40 пункта. Сред най-печелившите се наредиха акциите на компаниите износителки, след като в петък стана ясно, че икономическите нагласи на американските домакинства са стигнали най-високата си точка от началото на 2008 г.

В Южна Корея Kospi се повиши с 0,9% до 1 690,60 пункта, с 0,9% до 20 051,91 пункта нарасна и главният индекс в Хонконг Hang Seng. Днес стана ясно, че правителството на Южна Корея ще ограничи валутните сделки на банките, за да се намали нестабилността на капиталовите потоци към и от страната, както и за да се стабилизира курса на местната валута.

Финансовите пазари в Китай и Австралия бяха затворени заради честването на национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още