IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо последното понижаване на гръцкия рейтинг има значение

В края на двугодишното европейско финансиране Гърция може да се окаже с 150% съотношение на дълг към БВП, junk рейтинг и нищожна подкрепа от институционални инвеститори

17:35 | 15.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Защо последното понижаване на гръцкия рейтинг има значение

За много инвеститори последното понижение на гръцкия рейтинг от Moody's може би изглежда без особен смисъл, пише Wall Street Journal.

Инвеститорите решиха още преди месеци, че гръцките облигации нямат инвестиционен рейтинг и поради тази причина еврозоната и Международният валутен фонд бяха принудени да приемат финансов пакет от 110 млрд. евро, който да замени пазарното финансиране на страната през следващите две години. Но динамиката на облигационния пазар вещае, че понижението може да има сериозни последици.

Последното понижение на гръцкия рейтинг изтри Гърция от няколко основни облигационни индекса, включително Markit iBoxx Euro, Barclays Global Aggregate и World Government Bond Index на Citigroup. В повечето случаи за да бъдат вписани в тези индекси, облигациите трябва да имат инвестиционен рейтинг от поне две от световните агенции.

Според Barclays Capital фондове, които са обвързани с тези индекси, ще трябва да продадат гръцки облигации на стойност 20 млрд. евро. Дори фондове, в които гръцките облигации са имали „малка тежест,“ след понижаването на рейтинга ще имат „по-голяма“ поради увеличаването на риска, пише в коментар на Citigroup.

Понижението на рейтинга ще засегне също и банките, тъй като „junk” облигациите в техните активи ще изискват много по-голямо капиталово обезпечение, въпреки че вероятно регулаторните органи ще приложат по-леки капиталови изисквания за облигации на страни от еврозоната.

Късно вечерта в понеделник Moody’s понижи кредитния рейтинг на Гърция с четири степени до ниво нискокачествени „junk“ облигации Ва1 от А3.

Има и неприятни спомени от резки понижения на рейтинги, които разклатиха финансовата система през 2007 и 2008 г. Обикновено, за преминаването от А2 на Ba1 на кредитополучател са необходими 18 години, а в случая с Гърция това се случи за 55 дни, коментират от Evolution Securities.

Според много инвеститори подобна волатилност на рейтинга на държавни облигации е недопустима и тяхното доверие едва ли ще бъде възстановено от стабилната прогноза, която Moody's прикачи към новия рейтинг на Гърция.

Не на последно място, понижаването на рейтинга допълнително помрачава пейзажа в еврозоната. В края на двугодишния период на европейско финансиране Гърция може да се окаже със съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт от 150 процента, „ junk“ рейтинг и нищожна подкрепа от страна на институционални инвеститори, коментира изданието.

Междувременно единственият купувач на гръцки облигации вероятно ще се окаже Европейската централна банка, която навярно ще трябва да ускори програмата си за изкупуване на гръцки ДЦК и по този начин да поеме повече риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
орк
преди 13 години
по-добре късно, но нещата ще си отидат на мястото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
USBPerorr
преди 13 години
Що не вземат да намалят рейтинга на Moody's, да ги видиме тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sogartar
преди 13 години
Много ясно, че спят от Moody's. Ако става за въпрос и на Япония трябва да се намали рейтинга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Според много инвеститори подобна волатилност на рейтинга на държавни облигации е недопустима и тяхното доверие едва ли ще бъде възстановено..."------------------------Ами това според мен би следвало да се отрази негативно и на рейтинга на самата Moody's - не може само за 55 дена да дава такива различни рейтинги (по същество - прогнози). Нещата не са се променили толкова много за тези 55 дена, което значи, че или Moody's преди това са спали или сега пресилват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още