IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите тревоги се завърнаха на щатските борси

Лошите данни за жилищния сектор и тревогите около платежоспособността на Испания понижиха щатските индекси

17:42 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите тревоги се завърнаха на щатските борси

Разочароващите данни за жилищния сектор на САЩ понижиха щатските индекси в началото на днешната сесия. За това допринесоха още тревожните спекулации около способността на Испания да изплаща своя голям държавен дълг, които отново хвърлиха сянка върху очакваното възстановяване на икономиката, пише Wall Street Journal.

От публикации в немски и испански вестници стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд може да готвят спасителен фонд за страната с кредитна линия до 250 млрд. евро. Те обаче бяха отречени от висши представители на Европейската комисия. Въпреки това недоверието на пазарите се запази и понижи борсовите котировки в САЩ, както и курса на еврото.

Един от двата най-стари борсови индекса в света – Dow Jones IA, се понижава с 0,5% до 10 352,70 пункта час след началото на сесията. Най-много сред 30-те му компонента поевтиняват акциите на Alcoa – с 1,5 на сто, следвани от тези на Home Depot, които губят 1,4%.

Широкият борсов измерител S&P 500 в същото време отстъпва с 0,6% до 1 108,96 пункта, главно заради пониженията в сектора на услугите и добивния сектор. Най-търгувани са акциите на Citigroup, чиято цена пада с близо 1%, следвани от тези на Nokia, които поевтиняват с почти 10%.

Индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, губи също 0,6% до 2 292,81 пункта. Вчерашната сесия донесе силен ръст между 2 и 3% и на трите главни индекса на Wall Street.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха много силен спад на новите разрешителни за строеж и началното жилищно строителство през май. Далеч по-обнадеждаващи бяха данните за индустриалното производство, което отбеляза своя 11-ти пореден месечен ръст и нарасна със 7,6% над миналогодишните си нива.

Междувременно стана ясно, че цените на ниво производител в страната са се понижили с 0,3% през май спрямо април, което е първият им спад за последните четири месеца. За него най-много допринасят по-ниските цени на енергийните ресурси и суровините през изминалия месец, които се понижиха на фона на притесненията около дълговата криза в Европа. През последните 12 месеца производствените цени са се увеличили с 5,3 на сто, след като през април нараснаха с 5,5 на сто.

Акциите на петролната компания BP поевтиняват с 4,5% до 29,99 долара за акция преди днешната среща на президента на САЩ Барак Обама с нейното ръководство, на която ще се обсъдят тежките екологични последици от нефтения разлив, причинен от потънала платформа на BP в Мексиканския залив. По-рано през тази седмица държавният глава на САЩ обеща да накара BP да заплати за всички щети, свързани с почистването на петролния разлив.

Щатският долар напредва леко с 0,1% срещу еврото, а цената на петрола пада с 0,1% до 76,88 долара за барел. Златото поевтинява с 30 цента до 1 232 долара за тройунция, докато доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа пада до 3,27% в сравнение с 3,31% вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още