IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследница на Cadbury иска да си върне сладкарския бизнес

За целта тя продава имение за 27 млн. паунда, с парите от което ще основе собствена фирма за шоколад

13:18 | 22.06.10 г.
Наследница на Cadbury иска да си върне сладкарския бизнес

Като една от наследниците и собственици на марката Cadbury, Фелисити Лоудън е сред най-ревностните противнички на сделката през февруари тази година, при която американският гигант Kraft Foods погълна третата по големина в бранша Cadbury plc., производител на сладкарски изделия.

Ядосана от най-лошата сделка на всички времена според нея, наследничката на Cadbury планира да основе своя собствена фирма за шоколадови изделия и да запази традицията за производство на истински английски шоколад. В името на идеята си, тя продава имение на стойност 27 млн. паунда.

Фелисити Лоудън е на 61 години и е пра наследница на Джордж Кедбъри, който през 1824 г. основава компанията за сладкарски изделия Cadbury. “Не искам да повярвам, че Cadbury просто отиде в САЩ. И че стана част от компания за сирене. Няма да го приема. Искам да започна от начало. Искам да правя шоколад и знам, че съм дяволски добра в това“, казва Лоудън пред изданието Daily Mail.

Сделката между Cadbury и Kraft, в чието портфолио влизат марките Dairylea, сиренето Philadelphia и бисквитите Ritz, се състоя през февруари 2010 г. и бе на стойност 11,9 млрд. паунда.

От тогава започнаха и мултимилионни агресивни рекламни кампании, които да накарат потребителите да се върнат отново към любимия им млечен шоколад на Cadbury, който беше изтласкан от пазара от шоколадите Milka.

Според Лоудън дядо й не би позволил такава сделка. Ето защо тя, заедно със 74-годишния си съпруг, се заела да върне семейния занаят и обявили за продан имението си. Къщата се намира близо до Фарингдън, Оксфордшир, има осем спални и се разпростира на 100 акра земя. Според самата Лоудън, която управлява фирма за вътрешен дизайн, това е една от най-старите и красиви къщи в Англия.

Историята на семейство Кедбъри започва през 19-ти век, когато фамилията се премества в Бирмингам от Ексетър и отворя хранителен магазин. Нагледали се на упадъчните нрави в Бирмингам и следвайки квакерските традиции, те се установили в Борнвил и Джордж Кедбъри, възползвайки се от факта, че е един от първите заселници, създал традиции и обичаи, които останали и до днес – един от тях е да не се разпространява алкохол. И днес в Борнвил няма кръчми, а във всички заведения се предлагат безалкохолни напитки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още