IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падат цените за роуминг в ЕС

Извън Европейския съюз тарифите остават доста по-високи, от 2011 ще получаваме известие, ако сметката ни в чужбина надхвърли 50 евро

09:55 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Падат цените за роуминг в ЕС

Разговорите по мобилни телефони в роуминг поевтиняват от днес в целия Европейски съюз.

Досега максималната цена за изходящо обаждане в роуминг беше 1,10 лева на минута с ДДС, а от днес става 92 стотинки с ДДС. Пределната цена на входящите повиквания пада от 45 стотинки на 35 стотинки с ДДС.

Тарифата за изпращане на SMS от чужбина се запазва. Тя остава максимум 26 стотинки с ДДС. Получаването на SMS-и е безплатно.

И трите български мобилни оператора намаляват цените на обаждания в роуминг от 1 юли, така че да се вместват в новите тарифи.

От 2011 г., с решение на Европейската комисия мобилните оператори ще трябва да изпращат предупреждения на абонатите си, когато са в чужбина и сметката им надхвърли 50 евро.

Максималните тарифи важат само в държави членки на ЕС, припомнят от неправителствената организация „Активни потребители“. В Македония, Сърбия и Турция роуминг таксите са много високи - до 6,99 лв. на минута за изходящо и 2,99 лв. на минута за входящо обаждане.

От „Активни потребители“ призовават потребителите на мобилни услуги да внимават с преноса на данни в роуминг. Ако пътувате в Европа, а мобилният ви телефон е с вграден GPS, той може автоматично да сваля от интернет карти на градовете, в които се намирате, без дори да разберете, и сметката ви ще набъбне значително.

От неправителствената организация препоръчват на потребителите, преди да тръгнат на път, да се уверят, че навигационната програма на мобилния телефон не се нуждае от връзка с интернет; функцията за по-бързо позициониране с помощта на интернет е изключена; няма активирани приложения, които използват местоположението и автоматично генерират интернет трафик; не е включена функцията за автоматично обновяване на програми по интернет.

Не използвайте автоматични настройки за мрежа, когато пътувате в райони близо до границата, защото телефонът ви автоматично може да превключи на чужд оператор и да проведете скъпи разговори, препоръчват още от „Активни потребители“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още