IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл ще търси петрол в Черноморския шелф на Румъния

Това е първото разрешение за компанията от страна от Черноморския регион за извършване на сондажи за търсене на петрол

10:46 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл ще търси петрол в Черноморския шелф на Румъния

Лукойл Оверсиз (дъщерна компания на Лукойл, занимаваща се със задгранични проекти) съвместно с американската енергийна компания Vanco International получи разрешение за извършване на геологопроучвателни работи в Черноморския шелф на Румъния за търсене на петрол. Това съобщи Националната агенция по минерални ресурси на Румъния, цитирана от руски медии.

Разрешението за реализация на проекта е получено чрез проведен търг. Засега не се съобщава какво е разпределението на дяловете в съвместната руско-американска компания.

Участъците от румънския Черноморски шелф, определени за търсене на нефт, са общо 11 броя. Потенциалните запаси на петрол там се оценяват на около 5-10 млн. т петрол, предполага се, че има и запаси от газ. На руско-американския консорциум е разрешено проучване в два участъка.

Сондажите за търсене на петрол в румънския шелф се планира да започнат на практика в началото на следващата година. Това е първото разрешение за Лукойл от страна от Черноморския регион за извършване на сондажи за търсене на петрол. Лукойл притежава в Румъния петролна рафинерия, а също и 299 бензиностанции.

Според руски анализатори интересът на Лукойл към проекта за добив на нефт в Румъния е свързан с желанието на компанията да разшири бизнеса си на Балканите. По-конкретно, разработката на румънския шелф ще помогне на Лукойл да създаде в страната вертикално интегриран бизнес – от добив до реализация на петролни продукти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още