IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google позволява на потребителите сами да програмират приложения за Android

Google App Inventor позволява на потребителите да подреждат блокчета програмен код, представени в графичен вид, и така да създават уникални мобилни приложения

11:02 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google позволява на потребителите сами да програмират приложения за Android

От днес Google предлага софтуерен инструмент, който ще позволи на потребителите сами да създават приложенията за своите смартфони, при условие че имат инсталирана операционна система Android, пише New York Times.

Свободният софтуер, наречен Google App Inventor за Android, е разработван повече от година, като негова бета версия е била тествана сред ученици и студенти, чието обучение не е в областта на компютърните технологии и програмирането.

Според Google потребителите трябва да имат възможността сами да създават приложения за смартфоните си, тъй като те вече са най-често употребяваните компютри. „Целта е да помогнем на хората да създават каквото си пожелаят, вместо да ги превръщаме в пасивни потребители“, казва Харолд Абелсон участвал в разработката на софтуера.

Проектът е още един знак, че Google залага на стратегията да направи технологията си достъпна до възможно най-широк кръг от потенциални програмисти и по този начин да заеме водеща позиция на пазара на софтуер за смартфони. Основният конкурент на Google – Apple, има по-консервативна политика към разработката на приложения за iPhone и контролира софтуера си.

„Успяхме да направим това единствено защото архитектурата на Android е отворена“, казва Абелсон.

Проектът има за цел да предостави на потребителите, и особено на младите хора, прост инструмент, с който да експериментират със софтуера на самртфоните си, казва Абелсон. През изминалите десетилетия опростени програмни инструменти, като Basic, Logo и Scratch, са отворили вратите за много иновации. Неслучайно, един от първите продукти на Microsoft е версия на Basic за PC, допълва той.

Google App Inventor позволява на потребителите да подреждат блокчета програмен код, представени в графичен вид и изобразяващи различни функции на телефона. Подреждането е подобно на подреждането на Lego, а резултатът е създаването на уникално мобилно приложение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още