IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемат промените при пенсиониране до края на юли

До 30 юни 2011 г. фирми и граждани ще могат да внесат стари задължения към ДОО без лихва, ако изплатят цялото си задължение

14:57 | 12.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Приемат промените при пенсиониране до края на юли

До края на юли предстои правителството да приеме промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), което е вносител на текстовете.

Според подготвените промени самоосигуряващите се лица вече ще могат да се осигуряват авансово само върху минималния осигурителен доход. Според действащото сега законодателство, те имат право да избират да се осигуряват върху суми между минималния и максималния осигурителен доход.

В мотивите за промяната се посочва, че тя цели предотвратяването на получаване на обезщетения, които не отговарят на реалните доходи на осигурените. Дава се пример, че при бременност и майчинство жените започват да се осигуряват на максималния доход, за да получават по-високи обезщетения за майчинство.

Промените предвиждат да се уеднаквят условията за придобиване на право на парични обезщетения, като всички се изчисляват за дванайсетмесечен период, предхождащ възникването на правото. Болничните в момента се смятат върху шест месеца, безработицата - за девет, а бременност и раждане - за една година.

Предвидена е възможност за всички безработни да получават половината от размера на отпуснатото парично обезщетение за безработица за периодите, през които работят на непълно работно време и получават възнаграждение под минималната работна заплата за страната.

Премахва се изискването да се дължат осигуровки върху неначислени заплати. В мотивите за това се отбелязва, че досегашната уредба създава възможност да се ползват осигурителни права, без да са внасяни вноски, а новото предложение цели да се обвърже възможността да се получават обезщетения и пенсии с реалното участие в осигуряването.

До 30 юни 2011 г. фирмите, самоосигуряващите се и физическите лица, които имат задължения към държавното обществено осигуряване (ДОО) до 31 декември 2010 г., ще могат да ги погасят без лихва, ако изплатят цялото си задължение, предвиждат измененията.

В проектозакона се променят от 1 юли 2011 г. условията за пенсиониране, както вече беше оповестено от МТСП. Предвижда се да се запази възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете, но да се увеличи необходимият осигурителен стаж съответно на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

Хората с навършена пенсионна възраст, но недостигащи им до три години осигурителен стаж, ще могат да се пенсионират, като за всеки недостигащ месец пенсията им ще се намалява с 0,2 на сто от определения размер.

Със законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване се предлагат промени в разпоредбите и на други закони, включително в Кодекса на труда. Предвижда се там да отпадне възможността работодателят да прекратява трудовия договор на работника или служителя при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Според мотивите към законопроекта с предложените изменения се постигат заложените в стратегията „Европа 2020 г.“ цели за повишаване на заетостта, включително удължаване на трудовия живот, и се дава възможност на заетия да работи, независимо дали е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още