IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо понижението на рейтинга на Португалия не се отрази на индексите

Инвеститорите постепенно ще разберат, че рискът от фалит на европейска страна е отшумял и това ще доведе до покачване на индексите и еврото, коментират анализатори

17:23 | 13.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Защо понижението на рейтинга на Португалия не се отрази на индексите

Инвеститорите не смятат, че понижението на рейтинга на Португалия от Moody's ще разклати пазарите, но признават, че решението отразява не дотам благоприятната перспектива за някои икономики от еврозоната, пише CNBC.

Moody's днес понижи кредитния рейтинг на Португалия с две степени до A1, като цитира влошаването на съотношението на дълг към БВП на страната и слабите перспективи за растеж.

Съотношенията на дълг към БВП и дълг към приходи на Португалия се е повишило рязко за последните две години, се казва в изявление на кредитната агенция.

След решението на Moody's еврото се понижи, докато спредът между португалските и германските 10-годишни ДЦК с увеличи с 4 базови пункта до 290.

„Отговорът на пазара не беше драматичен“, казва Мартин ван Влит, икономист на ING Bank.

Понижаването на рейтинга бе обявено малко преди гръцкия аукцион на 6-месечни ДЦК – първият, след като затъналата в дългове средиземноморска страна се съгласи с условията на спасителния план на Европейския съюз и Международния валутен фонд през май.

Гърция продаде 26-седмични ДЦК за 1,625 млрд. евро при доходност от 4,65%, в сравнение с доходност от 4,55% при подобен аукцион на 13-ти април тази година.

„Инвеститорите смятат, че рискът от фалит на Гърция през следващите 6 месеца е малък“, казва Влит.

Европейските индекси се повишиха, пренебрегвайки понижението на португалския рейтинг, след като инвеститорите бяха обнадеждени от добрите финансови резултати на водещия производител на алуминии Alcoa и ги приеха като оптимистичен старт на сезона на финансовите отчети на американските компании.

„Това е удар за Португалия, но въпреки това не е нещо, от което трябва да се безпокоим“, казва Кен Ватер, икономист на BNP Paribas. „Португалия има хроничен недостиг на конкурентоспособност и силно задлъжнял частен сектор“, допълва той.

Икономическият растеж в периферията на еврозоната ще е ключов за възвръщането на доверието на инвеститорите, но все повече анализатори се страхуват от глобално забавяне на икономиката през втората половина на 2010 г.

„Прогнозата за Португалия не е особено оптимистична“, казва Дейвид Тинсли икономист на National Bank of Australia. „Перспективата пред страната е за много бавен растеж и затова, единствената възможна опция са бюджетните съкращения“, допълва той.

В дългосрочен план инвеститорите все още се страхуват от фалит на страна от еврозоната, но президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише намекна, че нуждата от интервенция на централната банка на облигационния пазар вече не е толкова силна, коментира Влит. „Все пак според мен, централната банка ще трябва да продължи да изкупува ДЦК. Всичко зависи от това дали гръцката икономика ще започне да расте“, коментира той.

Рискът за фалит на страна от Южна Европа беше основният фактор за паниката, обзела пазарите по-рано през годината, когато всяко понижаване на рейтинг предизвикваше масирани разпродажби на акции и облигации, а инвеститорите търсеха убежище в американските ценни книжа, злато и кеш.

"Тенденцията, при която понижаването на кредитния рейтинг на страни от еврозоната подсилваше ерозията в доверието на инвеститорите, е приключила“, казва Влит.

Инвеститорите постепенно ще разберат, че рискът от фалит на европейска страна е отшумял и това ще доведе до покачване на индексите и еврото, смята Уорън Мослър, собственик на инвестиционната компания AVM.

Според Мослър еврото е вероятно отново да се покачи до 1,50 – 1,60 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 13 години
това го пише много ясно на третия ред на статията. и тя не е от яху, а от cnbc. както всъщност е казано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
А прочетете и това ...не е от САЩ а от европейци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Schumacher
преди 13 години
Пишете, че статията е превод от:http://finance.yahoo.com/news/Why-Portugal-Downgrade-Didnt-cnbc-4020373507.html?x=0&sec=topStories&pos=2&asset=&ccode=
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още