IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40 компании влизат в битката за 15-те места в SOFIX

От БФБ-София уточниха, че критериите за ликвидност са понижени до 750 сделки и 2 млн. лв. оборот за последните 12 месеца

10:34 | 14.07.10 г. 2
Над 40 компании влизат в битката за 15-те места в SOFIX

Критериите за ликвидност на компаниите в борсовия индекс SOFIX са понижени до 750 сделки и 2 млн. лв. оборот за последните 12 месеца, съобщиха от БФБ-София за Investor.bg.

Досега те бяха 1 000 сделки и 2,5 млн. лв. оборот за последните 12 месеца.

Критерият за оборот над 2 млн. лв. в момента се покрива от 43 компании, а този за над 750 сделки от 40 компании, голяма част от които покриват и двата критерия.

Така в битката за 15-те места в SOFIX ще се включат около 40 дружества. Във вторник борсата съобщи, че в най-стария борсов индикатор ще останат именно 15 дружества, а не както досега 20. Очаква се промяната да стане факт в началото на септември.

Класирането ще бъде осъществено по пазарна капитализация на free-float-а на компаниите (свободно търгуваемия обем от акции). Изискванията за free-float ще бъдат повишени до 25% през 2011 г., което изискване към настоящия момент не се покрива например от Химимпорт, Трейс, ОЦК, ПИБ и други компании.

Понижението на критериите за ликвидност осигурява достатъчно компании за попълване на 15-те бройки в SOFIX, тъй като при старите критерии едва 17 компании отговаряха на условията.

До момента в SOFIX бяха включени 20 компании, като броят им не беше фиксиран, но от септември те ще бъдат 15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Мисля че това което ще стане е че тези с нисък free float ще го увеличат, по един или друг начин, и тези с малка капитализация ще издухат супичката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tiki
преди 13 години
Състезанието ще бъде интересно. Колкото и да е смешно настоящето състояние на борсата, друго е като правиш бизнес с чуждестранни партньори компанията ти да е в индекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още