IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вяра Анкова става генерален директор на БНТ*

Анкова беше избрана с пет гласа от петимата членове на Съвета за електронни медии

11:09 | 15.07.10 г.
Вяра Анкова става генерален директор на БНТ*

Вяра Анкова е новият генерален директор на БНТ за следващите три години, съобщиха от БНТ. Тя беше избрана с пет гласа от петимата членове на Съвета за електронни медии.

Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. започва работа в БНТ. Дълги години работи като репортер и редактор в БНТ и е един от първите водещи на новините в сутрешния блок "Добро утро" и в съботно-неделния екип на новините.

Специализира журналистика в САЩ, малко след това спечелва конкурс за специализация по журналистика в CNN. Специализира и журналистика в BBC.

От 1994 г. е водеща на централната емисия новини "По света и у нас". След като заминава със семейството си в Гърция, е кореспондент на БНТ в Атина.

От 1 октомври 2004 г. до момента е директор на Дирекция "Информация" в телевизията.

Поемам ангажимент за прозрачност на всички управленски решения в Българската национална телевизия, като изборът на всички директори в медиата ще бъде изключително прозрачен. Това каза Вяра Анкова пред журналисти в Съвета за електронни медии, след като беше избрана за поста.

Тя уточни, че още не знае кога ще встъпи в длъжност, но добави, че има процедура и вероятно това ще стане в началото на август.

Анкова се определи като „телевизионен мениджър“ и каза, че БНТ не може сама да подобри финансовото си състояние, но телевизията може да изготви финансов план за оптимизирането на разходите. Този план ще дава ясна визия как да привличаме приходи, заяви Анкова.

По думите й тези приходи няма да бъдат само от реклама, но могат да са от европейски проекти, от крос-медиа, имало и други възможности.

Финансовият план ще „мине през анализ на специалисти“, добави новият генерален директор на БНТ.

Ще има оценка и бизнес анализ на състоянието на БНТ, ще се направи преоценка на бюджета, като целта ни е да правим качествена продукция, за да излезем от кризата, обяви Анкова.

Тя каза, че бъдещите членове на Управителния съвет на БНТ трябва да отговарят на ясен профил - за програмно развитие, за финанси и администрация, за стратегия и европейски проекти, за цифровизация.

В отговор на въпрос Анкова заяви, че от останалите кандидати най-силно е било представянето на Люба Кулезич. Тя има в концепцията си визия и анализ за изграждането на съвременна телевизия, посочи новият генерален директор на БНТ. Вяра Анкова отличи и концепциите на Светлана Божилова и на Радомир Чолаков, съдържащи по думите й визия за съвременна медия.

Попитана дали ще вземе Люба Кулезич на ръководен пост в БНТ, Анкова отговори, че няма да взима никакво решение в едноличен план и добави, че предстои избор на УС на телевизията.

*Актуализирано към 12:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още