IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха на първо четене областни управители да продават имоти до 500 хил. лв.

Промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол предизвикаха спор в парламента, според левицата става дума за "откровен лобизъм"

12:07 | 15.07.10 г.
Приеха на първо четене областни управители да продават имоти до 500 хил. лв.

Областните управители ще могат да продават имоти частна държавна собственост до 500 хил. лева, предвиждат промени в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, приети на първо четене от парламента. 

Имот частна държавна собственост с данъчна оценка над 500 хил. лева ще се приватизира с решение на Агенцията за приватиция и следприватизационен контрол по предложение на ръководителя на ведомството, което управлява имота, или съответния областен управител.

Процедурата за приватизация на имот частна държавна собственост с данъчна оценка над 500 хил. лева ще се извършва от агенцията след решение на Министерския съвет. С решението на правителството ще се определя методът и условията за приватизация на имота.

Измененията според вносителите ще създадат предпоставки за по-бърза продажба на имотите частна държавна собственост с данъчна оценка под 500 хил. лв. От друга страна, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол няма да бъде натоварена с изключително голям обем от сделки за малки имоти, а ще концентрира работата си върху продажбата на по-големи значителни и стратегически имоти, посочват депутатите, цитирани от БТА.

От левицата заявиха, че така се обезсмисля ролята на агенцията. 

Най-ценната държавна собственост ще се продава от 28 областни управители на ГЕРБ - това е децентрализация на корупцията, заяви Петър Димитров. Колежката му Мая Манолова нарече поправките „откровен лобизъм“. Тя попита защо именно 500 хил. лева е избраната граница и призова в парламента да бъде представена информация за какви и за колко имота става дума, както и къде се намират те. Михаил Миков настоя, освен данъчната оценка, като критерий да се включи и предназначението на имотите.

По думите на председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова измененията целят да се отстрани несъответствие и различно тълкуване на текстовете в Закона за държавната собственост и в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Фидосова уточни, че и в момента в Закона за държавната собственост има предвидена възможност областните управители да продават имоти частна държавна собственост, но не е посочен критерий в какви граници. По думите й дали границата ще бъде 500 хил. лева е тема на дебат за второ четене.

Според Мартин Димитров от Синята коалиция прагът трябва да бъде максимално намален, така че голямата част от имотите да бъдат продавани от приватизационната агенция. 500 хил. лева са на база на данъчна оценка на имотите, а данъчните оценки са по-малки от пазарните, отбеляза той.

Емил Караниколов от ГЕРБ отговори, че ще предложи между първо и второ четене прагът да стане 250 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още