IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CБ: Източна Европа се връща към растеж

Ръстът все още се определя като слаб и се очаква темповете на растеж отпреди кризата да бъдат достигнати през 2011. За някои страни възстановяването ще е по-бавно

12:41 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
CБ: Източна Европа се връща към растеж

Десетте нови страни членки на ЕС от Източна Европа, се радват на икономически растеж за първи път от началото на глобалната финансова криза през 2008 г., съобщава ABCNews, цитирайки резюме към предстоящ за публикуване доклад на Световната банка (СБ).

Банката посочва, че страните са се възстановили от 2,1% среден спад през последното тримесечие на 2009 г. до 0,8% ръст през първите три месеца на 2010 г.

Въпреки това Световната банка определя този растеж като слаб и посочва, че страните няма да се върнат към нивата си на ръст отпреди кризата до 2011 г., като „за някои от тях това може да стане малко по-бавно“.

Прогнозата на банката обхваща България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Растежът в западните нови членки на ЕС е бил средно 0,6 на сто през първото тримесечие. В източните нови членки се очаква растежът да се ускори до 1,7 на сто през 2010 година и до 3,6 на сто през 2011 година - повече от два пъти спрямо прогнозите за западните нови членки, посочва Световната банка.

Най-важното за възстановяването на икономиките в региона според банката е запазването на стабилността на финансовите пазари и увеличаването на финансовата ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още