IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Гърция напредва, но рисковете остават

Пазарите още смятат, че преструктурирането на гръцките задължения е възможно и просто се отлага във времето

15:37 | 17.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
МВФ: Гърция напредва, но рисковете остават

Гърция отбелязва напредък в процеса по овладяване на ситуацията с публичните си финанси, дори и да има оставащи рискове, се казва в нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

В документа, изготвен след посещение на делегация от фонда в средата на юни в Атина, се отбелязва, че работата по бюджета е добра, но все още съществуват редица трудности.

„Представянето на секторите на здравеопазването, социалното осигуряване, местната власт и държавните компании може да се влоши, което поставя известни рискове”, обясняват от международната организация.

От МВФ посочват още, че пазарите все още не са убедени, че Гърция ще може да избегне преструктуриране на задълженията си въпреки започнатите реформи, и считат, че разликата между доходността на гръцките и германските облигации е твърде голяма.

„Спекулациите, че преструктурирането на гръцкия дълг може само да се отлага, отколкото напълно да се изключва като възможност, отчетливо влияят на настроенията”, казват от фонда.

За да възвърнат пазарното доверие, гръцките власти смятат да организират представяне на възможностите за инвестиции в облигационни емисии в средата на август и да пуснат държавни ценни книжа през октомври, става ясно от доклада.

От фонда уточняват, че гръцките банки, които зависят от Европейската централна банка за своето рефинансиране, са изправени пред трудни условия по отношение на ликвидността.

Свиването на икономиката с 2,5 на сто за първото тримесечие на годишна база е спрямо очакванията, казват от МВФ, въпреки че икономическото забавяне може да се задълбочи по-нататък през годината.

Очакванията на МВФ, ЕС и гръцкото правителство са за спад на БВП от 4% за 2010 г., което ще е най-голямото понижение от близо 40 години.

От МВФ освен това посочват, че инфлацията също е твърде висока и призовават правителството спешно да либерализира пазарите на услуги и продукти, за да спомогне за понижаването на цените.

Ръстът на данъците ускори инфлацията през май до 5,4% на годишна база, което е най-високо ниво от 13 години и много над прогнозите на фонда за 2% инфлация за 2010 г.

Институцията ще преразгледа предвижданията си за гръцката инфлация, след като приключи оценките си за страната през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Щото ще трябва ЕЦБ да ги купи всичките за да изглеждат оправени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 13 години
Облигации 6 месечни и други краткосрочни всеки ще им даде защото са ниско рискови и падежа им ще е по време на мащабната подкрепа. Но никого не могат да излъжат по-този начин , че нещата са добре.Защо не тестват пазара с 5 - годишни примерно да видим какво ще е доверието и после с 10г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още