IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължават съкращенията в държавната администрация

Правителството прие днес по предложение на Симеон Дянков план за реорганизация на администрацията

12:15 | 21.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Продължават съкращенията в държавната администрация

Държавата продължава съкращенията в администрацията, съобщи пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Правителството е приело днес по предложение на Дянков план за реорганизация на държавната администрация. За първата година от работата на правителството структурите на централната държавна администрация са намалели с 14 и общия им брой вече е 106.

През юли 2009 г. тези звена са били 115.

Предишното правителството е започнало мандата си също със 115 централни държавни ведомства, посочи Дянков.

Броят на заетите в държавната администрация за една година е намален със 7860 души, или 10,9 на сто. Като се включат и съкратените 3000 щата в МВР, общото намаление на щата е 10 860 бройки.

„Предишното правителството обяви на два пъти намаление на администрацията с 10 и после с 12 процента, но всъщност централната държавна администрация се е увеличила с 2136 бройки“, посочи Дянков.

Планът, приет днес от правителството, предвижда допълнително намаление на държавната администрация с 22 структури и преструктуриране на други 56 администрации. Това ще намали щата с още 2500 бройки. Очаква се съкращаването на ведомствата да стане до края на тази и в началото на следващата година.

Симеон Дянков добави, че общият брой на административни структури, които ще бъдат съкратени, ще бъде една трета от времето, когато е започнал мандатът на правителството. Това ще доведе до икономии за бюджета от около 18-20 млн. лева месечно, или 200-250 млн. лева годишно, отбеляза Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
700 души средно на 'структура', това не е ли прекалено много? поне 2/3 са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 13 години
Ако съкращенията "продължават" с тоя темп - държавната администрация ще стигне оптималният брой някъде около 3618-а година.Тия смешници само СИМУЛИРАТ реформи и съкращения !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
kinshasa
преди 13 години
Това е начин, за да си уредят сметките с хората, които не са от ГЕРБ, както вече станахме свидетели на досегашните съкращения.Съкращават, а после назначават свои хора.Жалкото е това, че подвеждат Бойко Борисов и той им вярва.Трябва да знае, че после неговото им се помни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 13 години
Съкратените 3000 щата в МВР, всъщност са незаети бройки. Нито един човек не си е отишъл. По този начин няма никакво спестяване на средства. Нима някой сега е плащал за незаети бройки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още