IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха двама данъчни заради източване на ДДС

Основните злоупотреби са правени с фиктивен износ на строителна арматура, скрап, хранителни стоки и компютри

16:52 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Арестуваха двама данъчни заради източване на ДДС

Двама служители на Националната агенция за приходине (НАП) в Русе и Пловдив са арестувани при съвместна акция с МВР тази сутрин, съобщиха от НАП.

Предварително разследване на НАП и МВР, започнало още през октомври миналата година, е разкрило съучастие на данъчните инспектори в схеми за източване на ДДС. Злоупотребите основно са свързани с намаляване на дължимия данък върху добавената стойност и с източване на суми от държавния бюджет. Основните злоупотреби са правени със строителна арматура, скрап, хранителни стоки и компютри.

Инспекторите вече са отстранени от длъжност и до два дни ще бъдат дисциплинарно уволнени. За последната година са отстранили 47 служители на приходната агенция по подозрения в корупция.

Технологията на измамата на задържаните днес двама данъчни е свързана с факта, че строително желязо и метални отпадъци никога не са напускали пределите на България, но по документи са били продавани от български компании на румънски или гръцки фирми, след което са се връщали обратно, препродадени на български физически лица. По този начин доставките са се извършвали без в хазната да постъпи дължимия ДДС.

Така по веригата различни фирми и физически лица са задлъжнявали с ДДС, без да го внесат в бюджета. При част от случаите дълговете са се трупали на неграмотни и социално слаби лица, а при други - косвеният данък е бил „стопяван” с фиктивни доставки.

Сред парадоксалните констатации при разплитането на схемите е и това, че една от фирмите твърди, че е превозвала с леки автомобили между България и съседна страна скрап на стойност над 35 млн. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още