IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР може да премине към икономическото министерство

Според Трайчо Трайков това би улеснило подпомагането на малки и средни фирми

13:32 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ББР може да премине към икономическото министерство

Обсъжда се въпросът държавната Българска банка за развитие (ББР) да премине от Министерство на финансите (МФ) към ръководството на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Това съобщи днес пред журналисти икономическият министър Трайчо Трайков.

Той поясни, че по този начин банката ще може по-добре да изпълнява ролята си за подпомагане на малките и средни предприятия - както чрез директни заеми, така и чрез предоставяне на гаранции.

По думите му обаче това би могло да стане, след като приключат течащите в момента разплащания към фирми по договори с държавата.

Според Трайков чрез ББР би могло да се финансират по-добре и иновативни проекти. В тази връзка той отбеляза, че в момента се изработва закон за Националния иновационен фонд, чийто първоначален вариант ще бъде подготвен до есента.

Самият фонд обаче по всяка вероятност ще заработи през следващата година.

На въпрос на Investor.bg относно средствата във фонда Трайков посочи, че досега той е имал „бутикова роля“ - разполагал е с 5 млн. лв. годишно, с които са се финансирали съвместни научни проекти между фирми и научни институти.

Трайков посочи че по всяка вероятност тази роля на фонда ще се запази, „но очевидно трябва да говорим за много по-големи суми“.

Във вторник Министерски съвет (МС) ще одобри спогодба с израелски иновационен фонд, каза още министърът. Идеята е да се подпомагат иновативни проекти на български и израелски фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още