IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ се стабилизират, но на ниско ниво

Жилищата в 20-те най-големи американски града са поскъпнали с 4,6% през последната година

17:28 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на жилищата в САЩ се стабилизират, но на ниско ниво

Цените на жилищата в 20-те най-големи американски града отчетоха най-големия си ръст на годишна база за последните близо четири години, като нараснаха повече от очакваното през май.

Индексът S&P/Case-Shiller за цените на имотите се повиши с 4,6% спрямо май 2009 г., което е най-големият му годишен ръст от август 2006 г. насам. Повишението надмина и прогнозите на икономисти за ръст от 3,9% на годишна база.

Цените се увеличават с 1,3% спрямо априлските си нива, когато изтече програмата на правителството на САЩ за стимулиране на покупките на първи имот с данъчен кредит до 8 хил. долара.

Жилищата поскъпват в 19 от 20-те града, включени в проучването.

Според икономистите на S&P обаче повишението на индекса през май е заблуждаващо, защото пазарът е все още неустойчив заради растящия брой принудително отнети имоти и голямата безработица в САЩ.

Те посочват, че цените на жилищата в САЩ са се стабилизирали през последните няколко месеца, но на сегашните си занижени нива. Данните на S&P показват, че към края на май средната цена на жилище в САЩ е била сходна с нивата си от есента на 2003 г.

Имотите в страната са поевтинели с близо 30% спрямо пиковите си нива от средата на 2006 г.

Щатският долар поскъпва с 0,1% срещу еврото днес, като към 17:25 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2978 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още