От 2 август в сила влизат 9 утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
Става дума за продуктите кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси, траен варено-пушен салам, кайма от птиче месо, кебапчета и кюфтета от птиче месо, сурова наденица и карначета от птиче месо и варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо. Варено-пушените малотрайни колбаси, включени в стандартите, са кренвирши, наденица и колбас.
Продуктите, произведени по тези стандарти, ще могат да носят наименованието „Стара планина”.
Държавният ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) ще следи дали месопреработвателните предприятия стриктно спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.
Изискванията са разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към НВМС съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и технолози по месопреработка. В утвърдените стандарти подробно са описани задължителните здравно-хигиенни показатели и норми, технологията на производство, опаковане, етикетиране и пакетиране и изискванията за транспорт и съхранение. Утвърдените стандарти са доброволни.
В продуктите, произведени под марката „Стара планина”, няма да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. За сравнение според българските държавни стандарти в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагане на от 2,5 до 5% соя.
Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. Варените и варено-пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайният варено-пушен колбас от свинско и говежда месо – не повече от 3,5%.
В суровата наденица и карначетата, варените и варено-пушените малотрайни колбаси и трайния варено-пушен салам, произведени от свинско, говеждо и птиче месо, се допуска влагане на някои необходими за производството добавки в строго фиксирано количество. Такива са регулаторите на киселинността - захари, соли и витамин С (натриев ацетат Е262 и натриев цитрат Е331, аскорбинова киселина Е300 и нейните соли (Е301, Е315, Е316), фосфати (Е450, Е451, Е452), нитритна сол (Е249). Забранява се влагането на оцветители.


Сашо Андреев и Ивелина Шенкова спечелиха „Златен пояс“ за най-добър спортист за 2025 г.
Над 12 000 именици във Варна празнуват на Никулден
Недоволството продължава: Очакват се нови блокади по границата с Гърция
Евакуацията невъзможна! Лошото време държи в капан екипажа на танкера, заседнал край Ахтопол
Среднощни сметки: МФ публикува новия проектобюджет в полунощ
Новата стратегия за сигурност на Тръмп атакува съюзниците, а не враговете на САЩ
Край на кеша? Как дигитализацията ще промени плащанията в Европа
ChatGPT държи лидерството пред Google Gemini
Европа е изправена пред най-трудния момент в опитите си да избегне разрив със САЩ
Украйна и САЩ с „рамково споразумение“, но преговорите продължават
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
Бизнесмен организира погребение за късметлийската си кола
Уникална Toyota Mega Cruiser от 1996 година отива на търг
Наводнени булеварди в Пловдив, свлачище на пътя Асеновград-Смолян
Вижте резултатите от официалния кантар на SENSHI 29
Николай Денков за счупеното доверие: Този начин на управление трябва да бъде наказан
Бурното море не позволява евакуация на екипажа на заседналия танкер край Ахтопол
Сашо Андреев и Ивелина Шенкова спечелиха „Златен пояс“ за най-добър спортист за 2025 г.