IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните имоти в Лондон с първи спад от 16 месеца

Жилищата с цени над 1 млн. паунда в британската столица поевтиняха с 0,5% през юли спрямо юни

14:13 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на луксозните имоти в Лондон с първи спад от 16 месеца

Цените на луксозните имоти в Лондон отчетоха първия си спад за последните 16 месеца през юли, тъй като възстановяването на пазара накара по-голям брой собственици да пристъпят към продажба, сочи доклад на Knight Frank LLP, цитиран от Bloomberg.

Цените на имотите с цени над 1 млн. паунда се понижиха с 0,5% спрямо юни. Те отчетоха повишение от 17% на годишна база, което е най-малкият ръст от февруари насам.

Стойностите на имотите бяха отчели ръст от 23%, след като през март 2009 г. дойде краят на спада, продължил повече от година.

Търсенето от страна на европейски купувачи се понижи от поскъпването на британския паунд спрямо еврото с 0,6% тази година. От друга страна, собствениците бяха станали прекалено оптимистични относно цените на своите имоти.

„Очакванията на продавачите са все още много високи след ръста на цените“, казва Андрю Гилър, директор в Knight Frank. „Хората започнаха да ликуват малко прибързано.“

Спадът в цените на луксозните имоти е отражение на общата ситуация на жилищния пазар във Великобритания.

По думите на Лиъм Бейли, директор "Проучвания на жилищния пазар" в Knight Frank, заедно с очаквания спад през втората половина на 2010 г. общият ръст на цените на луксозните имоти в централен Лондон за 2010 г. ще бъде около 5% на годишна база.

Продажните цени на жилищните имоти в Англия и Уелс се покачиха с 8,4% през юни на годишна база, в сравнение с ръст от 9,7% за предходния месец.

По оценка на Бейли някои продавачи поставят офертни цени на луксозните имоти, които са с до 10% по-скъпи. Друг признак за „свръхамбициозното ценообразуване“ е, че сделки се сключват на нива от средно 95% от исканите цени, което е понижение в сравнение с 97% през май.

Броят на луксозните имоти, обявени за продан, се повиши със 7% от май насам, но по-високите цени на имотите в някои квартали като Челси и Кенсингтън доведоха до спад от 8% в броя на купувачите.

Някои потенциални купувачи предпочетоха да наемат вместо да купят, което от своя страна доведе до 9,2% ръст в наемите на първокласни жилища в централен Лондон в сравнение с година по-рано.

Юлският спад в цените се отрази най-много на имотите с цени между 3 и 5 млн. паунда, които поскъпнаха най-много през предходните 15 месеца. Като цяло стойностите са все още с 6,1% под своя връх през март 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още