IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колебливи повишения на щатските борси

Най-търгувани са акциите на HP, след като главният й изпълнителен директор подаде оставка в петък

18:05 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колебливи повишения на щатските борси

Щатските индекси започнаха седмицата с неуверени движения нагоре, след като инвеститорите останаха предпазливи в очакване на утрешното лихвено решение и икономически прогнози на Федералния резерв.

Според анализатори влошените икономически данни за САЩ от последните седмици, и най-вече тези за заетостта от края на миналата седмица, ще накарат Федералния резерв да смекчи тона за паричната си политика. Очакванията са, че лихвеният процент ще остане близо до нула за 21-ви пореден месец, като все по-голяма сила набират и призивите за допълнително разхлабване на паричната политика на САЩ.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови компании Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,2% до 10 678,16 пункта близо час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 добавя 0,2 на сто до 1 123 пункта, докато на борсата Nasdaq главният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,3% до 2 294,76 пункта.

Най-добре в началото на търговията се представят компаниите от технологичния и транспортния сектор. Сесията в петък завърши с понижения за щатските индекси заради разочароващите данни за пазара на труда, но седмицата им донесе повишения.

Най-търгувани в сутрешната сесия на Нюйоркската фондова борса са акциите на HP, които поскъпват с 2% до 42,74 долара. Те поевтиняха силно в петък заради оставката на главния изпълнителен директор на компанията Марк Хърд, който бе обвинен в сексуален тормоз и нерагламентирани разходи, които е правил от името на HP.

Доларът се покачва леко срещу британската лира, еврото и йената. Цената на петрола с доставка през септември се повишава с 0,7% до 81,23 долара за барел, а доходността на десетгодишните държавни ценни книжа (ДЦК) на САЩ остава без промяна на ниви от 2,82%.

Правителството на САЩ ще предложи на аукцион през тази седмица ДЦК за 74 млрд. долара с падеж след три, десет и 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още