IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Федералния резерв ще държи Wall Street под напрежение

През тази седмица се очаква лихвеното решение на Федералния резерв, както и отчетите на Cisco и Walt Disney

11:54 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Срещата на Федералния резерв ще държи Wall Street под напрежение

С утихването на еуфорията от добрите тримесечни резултати на борсовите компании в САЩ, вниманието на инвеститорите отново ще се насочи към перспективите пред щатската икономика след поредицата от разочароващи икономически данни от последните седмици.

Те показаха, че американската икономика е закрила повече от очакваното работни места през юли, а в същото време потребителите остават сдържани в своите разходи. Брутният вътрешен продукт на САЩ намали темпото си на растеж до 2,4% през второто тримесечие.

Ето защо на фона на влошаващите се икономически данни главното събитие за щатските фондови борси през тази седмица ще бъде срещата на Федералния резерв във вторник. От нея ще стане ясно какви са нагласите на централната банка за развитието на щатската икономика.

Според анализатори основният лихвен процент в САЩ ще остане в интервала от 0% до 0,25% за 21-ти пореден месец и Федералният резерв може да даде сигнал, че е готов да разхлаби допълнително своята парична политика като мярка за стимулиране на икономиката.

В понеделник не се очакват важни икономически данни за САЩ. Във вторник освен лихвеното решение на Федералния резерв, излизат и данните за запасите и продажбите на търговците на едро в САЩ през юни. След края на борсовата сесия Walt Disney ще публикува финансовите си отчети за изминалото тримесечие. Медийната компания е една от 30-те в състава на Dow Jones IA.

В сряда се очакват данните за износа и търговския дефицит на САЩ през юни. Според анализатори отрицателното търговско салдо на страната е нараснало леко до 42,5 млрд. долара през юли в сравнение с 42,3 млрд. долара за юни.

Малко преди края на сесията ще излязат данните за бюджетния дефицит на щатското правителство през юли, който се очаква да възлезе на 169 млрд. долара в сравнение с недостиг от 180,7 млрд. долара през юни.

Още една компания от Dow Jones IA - Cisco Systems, ще публикува своите отчети през тази седмица, като те се очакват след края на сесията в сряда, пише CNN.

В четвъртък излизат данните за молбите за помощи при безработица, които анализаторите прогнозират, че ще намалеят леко до 465 хил. Броят на трайно безработните лица, които получават помощи поне две седмици, се очаква да се увеличи до 4,55 млн. души. В четвъртък излизат и данните за цените на вноса и износа през юли.

Седмицата ще завърши с данните за инфлацията, продажбите на дребно и потребителското доверие през юли. Индексът на потребителските цени се очаква да нарасне с 0,2% на месечна и 1,2% на годишна база през юли.

Продажбите на дребно се очаква да се увеличат с 0,5% на месечна база през юли, след като се свиха с толкова през юни. Другият важен показател за потребителските нагласи е индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет, който се очаква да се повиши леко до 70 пункта от 67,8 за юни.

Миналата седмица завърши с понижения за индексите, след като стана ясно, че щатската икономика е закрила повече от очакваното работни места през юли.

През тази седмица се очаква автомобилната компания General Motors да подаде документи към борсовия регулатор в САЩ, за да регистрира официално своето първично публично предлагане на акции (IPO).

Междувременно щатското правителство ще предложи на аукцион държавни ценни книжа (ДЦК) за 74 млрд. долара с падеж след три, десет и 30 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още