IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите и приходите на американците са в застой

Делът на спестяванията на американските потребители се е увеличил до най-високото си ниво за последната година

16:17 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите и приходите на американците са в застой

Разходите на потребителите в САЩ неочаквано отчетоха нулев ръст през юни, след като състоянието на пазара на труда в най-голямата икономика на света продължи да се влошава през тази година.

Индексът, който следи стойността на коригираните с инфлацията разходи на потребителите, остава без промяна през юни, след като през април също записа нулев растеж, а през май се увеличи с минималните 0,1% на месечна база.

Не само разходите на потребителите в САЩ остават без промяна през юни, но и личните им приходи. За това говори индексът на личните им доходи, който се задържа на нивата си от предишния месец, като не отчита ръст на месечна база за първи път от септември миналата година насам.

Междувременно делът на спестяванията на американските потребители от разполагаемите им доходи се е увеличил до 6,4% през юни, което е най-високото му ниво за последните 12 месеца.

Данните на Бюрото за икономически анализи изненадаха пазарните анализатори, които очакваха ръст в личните разходи от 0,1% на месечна база през юни и покачване на личните доходи от 0,2 на сто.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке изрази своите опасения през юли, че американската икономика е изправена пред опасността от висока безработица от над 7% поне до края на 2011 г., което загатва за занижени потребителски разходи.

По време на вчерашното си изявление обаче той заяви, че очаква потребителското търсене в САЩ да се увеличи през втората половина на годината, заедно с почасовото заплащане. Безработицата в страната кръжи около най-високото си ниво за последните близо 30 години от 9,5%, като според анализатори тя се е повишила до 9,8% през юли.

В края на миналата седмица стана ясно, че щатската икономика е нараснала по-малко от очакваното с 2,4% на тримесечна база, а индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет падна до най-ниското си ниво от ноември 2009 г. насам.

Щатският долар поевтинява с 0,4% срещу еврото днес, като към 16:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3227 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още